Svijet
0

Izrael nije odbacio mogućnost napada na Iran

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael nije odustao od opcije vojnog odgovora na nuklearni program Irana, izjavili su danas visokorangirani zvaničnici jevrejske države.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao tokom protekle sedmice da bi napad na Iran doveo do "humanitarne katastrofe" i da time postoju rizik od odmazde prema Izraelu što bu uticalo u na druge države.

"Međutim, moje izraelske kolege su mi rekle da ne planiraju da reaguju na taj način i ja im vjerujem", rekao je Medvedev.

Ruski predsjednik je dodao da mu je tokom sastanka na Crnom moru u avgustu predsjednik jevrejske države Šimon Perez rekao da Izrael neće napasti Iran.

Zamjenik šefa izraelske diplomatije Deni Ajalon je rekao da to nije garancija da neće biti napada na Iran.

"To sigurno nije garancija. Ne smatram da je, uz svo dužno poštovanje, ruski predsjednik ovlašten da govori za Izrael i mi sigurno nismo uklonili tu opciju sa stola", rekao je Ajalon.

Načelnik generalštaba izraelske vojske Gabi Aškenazi rekao je "da Izrael ima pravo da se brani i da su sve opcije na stolu."
Izrael već duže vrijeme odbacuje uvjeravanja Irana da njihov nuklearni program nije namijenjen za proizvodnju atomskog naoružanja,  te da neće tolerisati taj nivo nauržanja Teherana.