Jerusalem
0

Izrael ne želi zaustaviti gradnju naselja

SRNA
Izrael je odbacio američki zahtjev da obustavi gradnju naselja u istočnom Jerusalemu, saopšteno je iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Netanjahu je istakao da vlada neće uvoditi zabrane jevrejskim građanima u gradu koji država smatra svojom prijestonicom.

"Ne možemo da prihvatimo činjenicu da Jevreji nemaju pravo da žive i kupuju imovinu bilo gdje u Jerusalemu. Ne možemo pristati na takve restrikcije", rekao je Netanahu na početku sjednice vlade.

Izraelski premijer je dodao da je Jerusalem prijestonica jevrejskog naroda i države Izrael te da je "suverenitet jevrejske države neosporan".

Izraelski zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan, rekao je da je izraelski ambasador u SAD Majkl Oren pozvan tokom vikenda u Stejt depratment, gdje mu je rečeno da ne bi trebalo da bude nastavljen projekat gradnje, koji finansira američki milioner Irving Moskovic.

Projekat se nalazi na lokaciji koji Palestinci nazivaju Karm al Mufti, koja je nekada pripadala velikom muftiji jerusalimskom Aminu al Huseiniju a 1985. godine otkupio ga je američki milioner Moskovic.

Prema javljanju izraelskih medija, Moskovic je ranije finansirao građevinske projekte u istočnom dijelu Jerusalema i na Zapadnoj obali.

Izraelski dnevnik "Mariv" navodi se da je projekat "Šeik Džara", koji se nalazi u blizini zgrada izraelske vlade i britanskog i američkog konzulata u istočnom dijelu Jerusalima, prije tri mjeseca dobio građevinske dozvole od gradske skupštine.

U saopštenju gradskih vlasti navodi se da je  "prema odluci Vrhovnog suda Izraela kupovina zemljišta na kojem se nalazi hotel Šeferd potpuno legalna i da parcele u svom dijelovima Jerusalima mogu kupovati jevreji, muslimani i hrišćani".     

Međunarodna zajednica smatra jevrejska naselja u istočnom Jerusalimu vidom kolonizacije i preprekom izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Izrael ih ne smatra kolonizacijom, jer je jevrejska država anektirala istočni Jerusalim 1967. godine, pošto ga je osvojula u Bliskoistočnom ratu u junu iste godine.

Istočni Jerusalim je posebno sporno pitanje u izraelsko-palestinskim mirovnim pregovorima, jer Palestinci žele da taj tradicionalno arapski dio grada bude prijestonica njihove buduće države.

Oko 300 000 Izraelaca živi u naseljima na Zapadnoj obali, dok još oko 180 000 njih živi u jevrejskim kvartovima u istočnom Jerusalimu.