Očekivanje Ban Ki-Moona
0

Izrael nastavlja povlačenje iz Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska vojska nastavlja u utorak povlačenje iz Gaze, gdje se očekuje posjeta glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ban Ki-moona, tokom koje će obići UN-ove zgrade porušene u izraelskoj ofanzivi, koja je u cijelosti opustošila palestinski teritorij.

Ban će biti prvi međunarodni dužnosnik visokog nivoa koji posjećuje pojas Gaze otkada je Hamas preuzeo vlast. On će obići UN-ovu školu pogođenu u izraelskom bombardiranju i ostale UN-ove zgrade, javili su palestinski izvori.

Ban nije predvidio nikakav susret sa zvaničnicima Hamasa, koga Zapad i Izrael smatraju terorističkom organizacijom, prenio je AFP.

Nakon Gaze, generalni sekretar UN-a odlazi da posjeti grad Sderot, na udaljenosti od pet kilometara, koji je glavna meta palestinskog raketiranja iz pojasa Gaze.

Na terenu, izraelska vojska nastavlja postepeno povlačenje s palestinske teritorije trećeg dana primirja koje su Izrael i Hamas proglasili pojedinačno.

Zračna vojska i dalje nadzire pojas Gaze. Očekujemo da će Hamas poštovati primirje, nakon što je shvatio obim šteta za koje je odgovoran svojim ponašanjem", rekla je glasnogovornica izraelske vojske.