Uprkos rezoluciji UN-a
0

Izrael nastavio sa ofanzivom u pojasu Gaze

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izrael je u petak nastavio sa svojom dvosedmičnom ofanzivom u pojasu Gaze, prkoseći rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na trenutni prekid vatre.

Izraelski premijer Ehid Olmert odbacio je rezoluciju UN-a koja poziva na prekid vatre u pojasu Gaze kao "nedjelotvornu" i primijetio je da dok Palestinci ispaljuju rakete vojska će braniti Izraelce, javio je Reuters.

"Ispaljivanje raketa jutros samo nam pokazuje da je odluka UN-a nedjelotvorna i da se mi nećemo pokoriti ubilačkim palestinskim organizacijama", izjavio je on.

Olmert tvrdi da je Hamasovo ispaljivanje raketa na Izrael pokazalo da rezolucija "ne može funkcionirati" i da će "vojska braniti građane".

Dok su bombe zasipale priobalnu enklavu četrnaesti uzastopni dan, izreaelski ministri sastali su se da razmotre naredni korak.

Ministrica vanjskih poslova Tzipi Livni nagovijestila je kako je malo vjerovatno da će oružje ušutjeti.

"Izrael je djelovao, djeluje i djelovat će u skladu sa svojim razmatranjima, sigurnosnim potrebama svojih građana i pravom na samoodbranu", kazala je.

Izrael tvrdi kako nastoji zaustaviti ispaljivanje raketa na njegove gradove. Najmanje 14 ih je ispaljeno u petak, znatno je manje od desetaka koje je Hamas bio u stanju ispaljivati u prvim danima rata.

Hamasovi zvaničnici saopćili su također da razmatraju rezoluciju.

Izraelski borbeni avioni u petak su izbacivali bombe na predgrađa Gaze, javilo je stanovništvo. Paslestinsko medicinsko osoblje javilo je u drugim područjima pojasa Gaze da su tenkovi granatirali kuću u Beit Lahiji na sjeveru pojasa, ubivši šest Palestinaca iz jedne porodice.