Svijet
0

Izrael nastavio ofanzivu u pojasu Gaze

FENA
Izraelski avioni su u petak ujutro napali naoružane Palestince na sjeveru pojasa Gaze nakon najkrvavijeg dana sukoba u priobalnom pojasu od izraelskog povlačenja prošlog ljeta.

Dvadeset četvero Palestinaca i jedan izraelski vojnik su ubijeni u borbama koje su počele u četvrtak, suprotstavljanjem ekstremista naoružanih puškama i raketnim bacačima izraelskim tenkovima i borbenim helikopterima.

Izraelski vojnici su u četvrtak okupirali dva sjeverna grada u blizini granice, šireći kopnenu ofanzivu kako bi oslobodili vojnika koga su zarobili ekstremisti i stavili Izrael van domašaja sve dugometnijih raketa koje ispaljuju militanti, javio je AP.

Nakon svitanja u petak, Izrael je obnovio svoje napade na sjeveru pojasa Gaze s dva zračna udara, ubivši jednog aktivistu iz palestinske vladajuće stranke Hamas i ranivši trojicu, saopćili su Hamasovi i bolnički zvaničnici. Vojska je javila kako su avioni napali četvoricu naoružanih Palestinaca tamo gdje je došlo do razmjene vatre. Dvojica su ranjena u drugom zračnom udaru, saopćili su bolnički zvaničnici.

Deseci palestinskih žrtava, uključujući ranjene žene i djecu, pretrpalo je prostorije hitne pomoći i hodnike bolnica u Gazi, koje ionako pate od manjka medicinskih potrepština zbog izraelskog zatvaranja teritorije nakon zarobljavanja vojnika.

Nakon što je obišao glavnu bolnicu u Gazi u četvrtak navečer, palestinski premijer Ismail Haniyeh pozvao je na međunarodnu intervenciju kako bi se zaustavila izraelska ofanziva, koju je nazvao "zločinom protiv čovječnosti".

Haniyeh je nazvao izraelsku ofanzivu "očajničkim naporom da se podrije palestinska vlada pod izgovorom potrage za nestalim vojnikom".