Svijet
0

Izrael nastavio ofanzivu nesmanjenom žestinom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska ofanziva na pojas Gaze, koja je počela 27. decembra, nastavljena je u ponedjeljak nesmanjenom žestinom, nakon što je u nedjelju uvečer objavljeno da su i jedinice rezervista poslane na tu palestinsku teritoriju koju kontrolira radikalni islamistički Hamas.

Borbe se istovremeno približavaju gusto nasljenim dijelovima pojasa Gaze. Izraelski vojni zvaničnici poriču da je to znak eskalacije, odnosno ulazak u treću, konačnu fazu borbi u gradovima teritorije sa 1,5 miliona stanovnika.

Izraelski premijer Ehud Olemrt u nedjelju je izjavio da je Izrael blizu ostvarenja svojih ciljeva, ali da se odlučnost ne smije izgubiti u konačnoj fazi.

Kopnene snage su u ponedjeljak nastavile da se bore s naoružanim Palestincima, a izraelski borbeni avioni su gađali instalacije Hamasa na sjeveru pojasa Gaze i u istoimenom gradu.

Izraelski TV kanal 10 prikazao je kako se plamen i dim dižu iznad zgrada na poprištu napada.

Najmanje petero Palestinaca ubijeno je u ponedjeljak dok je izraelska vojska koristila artiljeriju i tenkove tokom teške razmjene vatre s lokalnim militantima na istoku grada Gaze i u blizini izbjegličkog logora Jabaliye na sjeveru pojasa Gaze, saopćili su bolnički zvaničnici, prenijele su agencije.

Sukobi pješadije i hamasovaca trajali su cijelu noć. Vojnici su otkrili skrivene mine u jednom prolazu između zgrada, a avijacija je napala 10 meta, uključujući pet operativaca Hamasa, četiri skladišta oružja, navodno u kućama hamasovaca, dva tunela ispod tih kuća i jedan ispod granice s Egiptom na jugu.

Izrael je u ponedjeljak prije podne proglasio trosatno zatišje za isporuku humanitarne pomoći stanovnicima Gaze. To je postala svakodnevna praksa od prošlog četvrtka i danas 120 kamiona nosi pomoć, mada i u vrijeme zatišja opasnost sasvim ne prestaje.

U nedjelju su tenkovi i pješadijske jedinice ušli dublje u pojas Gaze, gdje su naišli na žestok otpor. Vojska je u nedjelju istaknula da je dramatično opala sposobnost Hamasa da ispaljuje rakete na Izrael, i to za 50 posto u poređenju s prvim danima operacije "Čvrsto olovo" prije 17 dana.

U nedjelju su ispaljene 22 rakete iz pojasa Gaze, u subotu 21.

Šef vojne obavještajne službe general major Amos Jadlin rekao je na sjednici vlade da je Hamasu nanesena šteta, da nema municije i da je pogođen zbog pogibije militanata, ali ne očekuje da hamasovci istaknu bijelu zastavu.

U međuvreemnu su izvori bliski odlazećem premijeru Ehudu Olmertu potvrdili da se on ne slaže s ministrom odbrane Ehudom Barakom i šeficom diplomatije Tzipi Livni u vezi s nastavkom sukoba u Gazi.

Barak i Livni zagovaraju kraj ofanzive što je moguće prije. Livni smatra da nastavak sukoba može narušiti moć zastrašivanja Izraela koji je do sada postignut i nanijeti diplomatsku štetu Izraelu, a Barak se protivi da kopnene snage uđu u duboko naseljena područja.

Olmert je, međutim, rekao da bi zaustavljanje operacije sada bilo propuštanje šanse, a većina u sigurnosnom kabinetu ga podržava.

Broj poginulih Palestinaca u nedjelju je dostigao skoro 900, među kojima je 45 posto žena i djece, dok je ranjenih više od 3.700.

Na izraelskoj strani ubijeno je 10 vojnika i troje civila.

Cilj ofanzive je da se zaustave raketni napadi na jug Izraela i krijumčarenje oružja za ekstremiste ispod granice s Egiptom. Olmert se u nedjelju uvečer sastao u Jerusalemu s izaslanikom četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD-a, UN-a, EU-a i Rusije) Tonyjem Blairom.

Izrael i Hamas su prošle sedmice odbacili rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na prekid vatre, ali još razmatraju egipatsku inicijativu da se privremeno primirje postigne.

Izrael u ovom trenutku šalje kontradiktorne signale da je blizu cilja, a Olmert u isto vrijeme poziva na strpljenje i nastavak ofanzive, kako se u posljednjem trenutku ne bi propustilo da se sasvim oslabi sposobnost Hamasa da ispaljuje rakete.