Nema prekida vatre
51

Izrael najavio da će nastaviti rat u Gazi "punom snagom", naveli da je Hamas odbio primirje

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavio je saopćenje o pregovorima o prekidu vatre u Gazi, u kojem se navodi da je Hamas odbio prijedlog koji su iznijeli posrednici.

"Izrael će nastaviti da se trudi da ostvari ciljeve rata s Hamasom punom snagom i ne ostavi 'kamen na kamenu' kako bi osigurao da se oslobode 133 taoca iz Gaze", navodi se, prenosi Al Jazeera.

Američki državni sekretar Antony Blinken također je rekao da SAD "ne traže eskalaciju", ali će "nastaviti podržavati" odbranu Izraela, misleći na ratove koji se vode i u Gazi i između Izraela i Irana.

U međuvremenu, Zapadna obala doživljava najveće napade izraelskih naseljenika od početka rata u Gazi jer je pronađeno tijelo izraelskog dječaka.

Izraelska vojska je saopćila da je desetine ljudi povrijeđeno u sukobima na nekoliko lokacija, pri čemu je pucano i bacano kamenje. Palestinski Crveni polumjesec saopštio je da je u napadima pogođeno najmanje osam ljudi.

U napadima o kojima pišu tamošnji mediji navodi se da su u toku i napadi izraelske vojske koji se ne vezuju za pronalazak tijela izraelskog dječaka. Naime, u tim napadima ubijena su dva Palestinca sa Zapadne obale.

Jednog je Hamas potvrdio da je lokalni komandant grupe. Izraelska vojska kaže da je Mohamed Daragmeh ubijen u pucnjavi sa njihovim trupama.