{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izrael mora jamčiti prava svim svojim građanima

F
12.10.2010. u 19:08
0
1
Izrael mora jamčiti prava svim svojim građanima
0
Izrael mora jamčiti prava svim svojim građanima
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izreal mora jamčiti prava svim svojim građanima, ocijenila je u utorak Evropska unija nakon prijedloga izrealskog premijera Benjamina Netanyahua da Palestinci priznaju Izrael kao "državu-naciju židovskog naroda".
EU podržava rješenje o "dvije demokratske države koje žive jedna uz drugu u miru i sigurnisti", izjavila je za štampu glasnogovornica visoke predstavnice EU-A za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton Maja Kocijančić.

Te države "će morati jamčiti potpunu jednakost svih svojih građana", kazala je ona i precizirala: "U slučaju Izraela to znači bilo da su Židovi ili ne."

Izraelski premijer je predložio u ponedjeljak zamrzavanje kolonizacije ako Izreal bude priznat kao "država židovskog naroda", što su Palestinci odbacili kao nešto što "nema veze s mirovnim procesom".

Izraelska vlada je u nedjelju odobrila nacrt kontroverznog amandmana u kojem se od nežidovskih kandidata za dobivanje izraelskog državljanstva zahtijeva da se zakunu na vjernost "židovskoj i demokratskoj državi Izrael".

Glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmir je reagirao na saopćenje EU-a, potvrdivši da "nikada za izraelsku vladu nije dovedena u pitanje jednakost prava za sve izraelske građane, koja su zajamčena Deklaracijom o nezavisnosti i ustavnim zakonima".

Palestinci vide u zahtjevu za priznavanje Izraela kao "države-nacije židovskog naroda" negiranje prava na povratak palestinskim izbjeglicama protjeranim s njihove zemlje prilikom osnivanja Izraela 1948. godine, što je središnja tačka u mirovnim pregovorima.

Oni smatraju također da bi takvo priznanje ugrozilo prava arapske manjine u Izraelu, koja se sastoji od potomaka 160.000 Palestinaca koji su 1948. godine ostali na svojoj zemlji i koji čine 20 posto stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: