Ključna organizacija
34

Izrael još uvijek nije uspio dokazati da su radnici UNRWA bili teroristi

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael "još nije pružio potkrepljujuće dokaze" za svoje tvrdnje da su zaposlenici UN-ove humanitarne agencije UNRWA članovi terorističkih organizacija, navodi se u nezavisnom pregledu koji vodi bivša francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

Colonnin izvještaj, koje je naručio UN nakon izraelskih optužbi, pokazalo je da je UNRWA Izraelu redovito dostavljala popise svojih zaposlenika za provjeru, ali da "izraelska vlada nije obavijestila UNRWA o bilo kakvim zabrinutostima u vezi s bilo kojim osobljem UNRWA-e baziranim na ovim popisima osoblja od 2011. godine".

Izraelske optužbe o umiješanosti osoblja UNRWA-e u napad Hamasa na Izrael 7. oktobra navele su glavne donatore u januaru da smanje svoje finansiranje agencije, glavnog kanala humanitarne potpore ne samo Palestincima u Gazi, već i zajednicama palestinskih izbjeglica diljem regije.

Finansiranje je prekinuto unatoč strašnim potrebama 2,3 miliona ljudi u Gazi, od kojih je većina bila prisiljena napustiti svoje domove zbog izraelske ofanzive i od tada se bore da pronađu vodu, hranu, sklonište ili medicinsku skrb.

Većina zemalja donatora nastavila je s financiranjem posljednjih tjedana. Ministri Velike Britanije rekli su da će pričekati Colonnino izvješće kako bi donijeli odluku o nastavku finansiranja, ali Kongres je trajno zabranio američku financijsku potporu UNRWA-i otkako su iznesene optužbe.

Odvojenu istragu o napadu od 7. oktobra provodi UN-ov Ured za unutarnje nadzorne službe.

Pregled Colonne, koji je izrađen uz pomoć tri nordijska istraživačka instituta i trebao bi biti objavljen kasnije u ponedjeljak, jasno pokazuje da Izrael tek treba potkrijepiti bilo koju od svojih širih tvrdnji o umiješanosti osoblja Unrwa-e u Hamas ili Islamski džihad.

Napominje da je u martu "Izrael javno objavio tvrdnje da je značajan broj zaposlenika UNRWA-e članovi terorističkih organizacija".

"Međutim, Izrael tek treba pružiti potkrepljujuće dokaze za to", stoji u izvještaju.

Pregled jasno pokazuje da je UNRWA "nezamjenjiva" Palestincima u cijeloj regiji.

“U nedostatku političkog rješenja između Izraela i Palestinaca, Unrwa ostaje ključna u pružanju humanitarne pomoći koja spašava živote i osnovnih socijalnih usluga, posebice u zdravstvu i obrazovanju, palestinskim izbjeglicama u Gazi, Jordanu, Libanu, Siriji i na Zapadnoj obali. Kao takva, UNRWA je nezamjenjiva i neophodna za ljudski i ekonomski razvoj Palestinaca. Osim toga, mnogi Unrwu vide kao humanitarnu slamku spasa", stoji u izvještaju.

Pregled Colonne predlaže brojne načine na koje bi se mjere zaštite neutralnosti za UNRWA-ino više od 32.000 zaposlenika mogle poboljšati, ali napominje da su one već sada strože od većine drugih usporedivih institucija.

"Pregledom je otkriveno da je UNRWA uspostavila značajan broj mehanizama i postupaka kako bi osigurala poštivanje humanitarnih načela, s naglaskom na načelo neutralnosti, te da posjeduje razvijeniji pristup neutralnosti od drugih sličnih UN-ovih ili nevladinih tijela", navodi se. rekao je.