David Grossman, pisac
0

'Izrael je pokazao da je jači, ali i da je okrutan'

FENA
Izraelski vojni uspjeh u pojasu Gaze pokazuje da je ta zemlja jača od palestinskog Hamasa, ali ne i da je Izrael s pravom krenuo u takvu masivnu kampanju, već da pod određenim uvjetima može biti okrutan na svoj način, istaknuo je u utorak poznati izraelski pisac David Grossman u objavljenom autorskom članku.

"Kada topovi potpuno utihnu i kada puni obim ubijanja i razaranja postane poznat... možda ćemo konačno razumjeti kako su duboko i u osnovi pogrešne bile naše akcije u regiji... kako su bile pogrešno vođene, neetične, nerazumne i prije svega odgovorne uvijek iznova za potpirivanje plamena koji nas zahvata", napisao je Grossman.

On, međutim, ne štedi ni Palestince zbog njihovih zločina i grešaka, kako kaže, i smatra ih odgovornim za njihove propuste. Podsjeća da su Palestinci mogli protestirati i tako privući pažnju na svoju bijedu, umjesto da ispaljuju stotine raketa protiv nevinih građana u Izraelu.

"Mi to ne smijemo zaboraviti, ne možemo oprostiti Palestincima ili se odnositi opraštajuće kao da je očigledno da, kad god se osjete iskorištenima, nasilje bude njihov jedini odgovor, onaj koji prihvataju skoro automatski," dodao je pisac, čiji je sin vojnik poginuo u ratu protiv libanskog Hezbollaha 2006. godine.

Grossman ističe da je Izrael jači čak i kada Palestinci koriste nasumično nasilje, samoubilačke bombaške napade i raketnu vatru. Izrael je jači od njih i može imati veliki uticaj na nivo nasilja u sukobu u cjelini i smirivanju, pa čak i okončanju sukoba.

"Jednog dana nakon svega težit ćemo da zaliječimo rane koje smo danas nanijeli. Kako će taj dan ikada doći ako ne razumijemo da naša vojna moć ne može biti primarni instrument za utiranje puta za nas u ovoj regiji?" – pita se Grosman.

On najavljuje: "Kada se oblaci obojenog dima rasture iz tvrdnji političara o glatkoj i odlučnoj pobjedi, kada otkrijemo stvarna dostignuća te operacije i kako su daleko od onoga što nam je stvarno potrebno da živimo normalan život ovdje, kada konačno priznamo da je cijela zemlja sebe hipnotizirala jer je bilo tako jako potrebno da vjeruje kako će je Gaza zaliječiti od 'libanitasa', možda ćemo onda svesti račune s onima koji uvijek iznova huškaju izraelsku javnost", istaknuo je Gorssman, misleći na rat izraelske vojske u Libanu protiv gerilaca šiitskog Hezbollaha, u kome nisu postignuti ciljevi Izraela.

Tada će se možda, zaključio je on, svesti računi s onima koji su uvjeravali Izraelce da Arapi razumiju samo silu i da je to jedini jezik kojim se s njima može kontaktirati, prenio je Tanjug.

"Zato što smo govorili njima tako dugo tim jezikom i samo njime, zaboravili smo da postoje drugi jezici za govor ljudskih bića, čak i za neprijatelje, čak i ljute neprijatelje poput Hamasa - jezik koji je mnogo više naš maternji od aviona i tenkova", napisao je Grossman, ocijenivši da je to zapravo najvažniji zaključak iz najnovijeg krvoprolića - treba razgovarati s Palestincima.