{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Izrael je blokirao mir na Bliskom istoku“

F
3.7.2010. u 14:07
0
3
"Izrael je blokirao mir na Bliskom istoku“
0
"Izrael je blokirao mir na Bliskom istoku“
Ahmet Davutoglu
Turska je pozvala Izrael da prekine blokadu Gaze i humanitarnu tragediju Palestinaca i naglasila da odnosi između dvije zemlje mogu biti poboljšani tek kada stvarno oživi mirovni proces na Bliskom istoku.
"Turska želi da bude okončana humanitarna drama Palestinaca i da Izrael oživi mirovni proces s Palestincima i Sirijom. Tek nakon toga mogu se ponovno uspostaviti odnosi povjerenja, kao što su ranije bili između Turske i Izraela", izjavio je ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, prenijeli su u subotu lokalni mediji.

Šef turske diplomatije Davutoglu je naglasio da je izraelski rat u Gazi početkom 2009., "ubio mirovne perspektive na Bliskom istoku“.

Odnosi godinama dvije savezničke zemlje su zapali u krizu poslije vojne intervencije Izraela u Gazi, kada je ubijeno 1.400 Palestinaca, većinom civila.

Turska je oštro osudila vladu u Tel Avivu za taj "varvarski čin“.

Kriza je produbljen poslije nadavnog napada na humanitarne brodove, kada su izraelske snage sigurnosti ubile osam turskih državljana i jednog Amerikanca turskog porijekla.

Nove nesporazume na relaciji Ankara-Tel Aviv izazvala je i jedna TV serija koja se emituje u Turskoj u kojoj je prikazano kako izraelski vojnici hladnokrvno ubijaju jednu tek rođenu bebu u Gazi.

Izrael je zbog toga zvanično protestvovao.

Zvaničnici dvije zemlje su se, kako tvrde mediji, pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država, početkom sedmice tajno sastali u Bruxellesu, kao bi prevazišli sadašnji poremećaj u odnosima.

U Anakari je poslije toga, međutim, samo potvrđeno da je Turska zatražila od Izraela da joj se izvini, plati odštetu porodicama ubijenih i ranjenih i da ukine blokadu Gaze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: