Svijet
0

Izrael: Izvještaj IAEA o Iranu neprihvatljiv

FENA
Izrael je odbacio izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o iranskome nuklearnom programu, a šefa agencije, Egipćanina Mohameda el-Baradeija optužio za proiransku poziciju.

"Ovaj izvještaj je neprihvatljiv. To je još jedan dokaz jednostrane i proiranske pozicije El-Baradeija," izjavio je izraelski ministar za strateške poslove Avigdor Lieberman, koji je još prošle sedmice označio šefa IAEA-e "dijelom problema, a ne rješenja".

Međutim, usprkos nezadovoljstvu izvještajem, Lieberman još vjeruje da je moguće uvesti daljnje sankcije Iranu zbog odbijanja da suspendira obogaćivanje urana.

U dugo očekivananom dokumentu IAEA-e, objavljenom u četvrtak, navodi se da je Iran uglavnom govorio istinu u ključnim aspektima svoje nuklearne historije, ali se upozorava da nije sve poznato o trenutnom radu na tome polju, prenijeli su izraelski mediji.

Također se ističe da Teheran ignorira ponovljene pozive da obustavi obogaćivanje urana, što je mogući put do nuklearnog oružja.

Lieberman je ocijenio da je u izvještaju jasno rečeno kako Iran još krije velike dijelove nuklearnog programa, ali je kritizirao ocjenu El-Baradeija da ta zemlja sarađuje i što nije predložio nove sankcije.

"Što to znači da oni sarađuju? U onom trenutku kada nastave da obogaćuju uran, nema o čemu da se pregovora", kazao je Liberman, čije je ministarstvo zaduženo za formulaciju izraelske politike prema Iranu, zemlji koju izraelski lideri smatraju najvećom prijetnjom postojanju jevrejske države.

Izraelski ministar se nada da će SAD i Francuska nastaviti raditi na uvođenju novih sankcija usprkos pomirljivom izvještaju i da će izvještaj o spornom programu Teharana koji priprema visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana bi uravnoteženiji.