Odmazda Izraela
2

Izrael izveo zračne napade na pomorsku bazu Hamasa u Pojasu Gaze

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Nekoliko sati nakon što su minobacački projektili ispaljeni u blizini Tel Aviva izraelski vojnici izveli su zračne napade na pomorsku bazu Hamasa u Pojasu Gaze.

Prema riječima svjedoka, izraelski avioni bombardirali su sigurnosne položaje u Hamasu, dok palestinski mediji javljaju da su napadi izvedeni na pomorsku bazu Hamasa. Sigurnosni izvor iz Gaze potvrdio je za AFP da je pogođena pomorska baza Hamasa u pojasu Gaze. Prema njegovim riječima, pričinjena je velika materijalna šteta.

Lokalne palestinske agencije izvijestile su da su jedna žena i njen suprug povrijeđeni u južnom gradu Rafahu, ali nisu imali više informacija.

Izraelska vojska saopćila je da napada "terorističke lokacije" u Gazi, a na Twitteru je napisala da su njihovi ciljevi 100 vojnih ciljeva Hamasa.

Zračni napadi odvijali su se u južnom gradu Gazi Khan Younis koji se nalazi 25 km južno od Gaze. Minobacački projektili ispaljeni u blizini Tel Aviva, prvi od 2014. godine, označavaju eskalaciju sukoba koja je povećala vjerojatnoću oštre izraelske odmazde.

Hamas je saopćio da nije odgovoran za napad na Tel Aviv ističući da su rakete ispaljene dok je vojno krilo organizacije bilo na sastanku s egipatskim posrednicima kako bi se poojačao prekid vatre s Izraelom. Poricanje je neobičan korak koji ukazuje na to da Hamas pokušava spriječiti daljnju eskalaciju.

Brigadni general i glavni glasnogovornik izraelske vojske Ronen Manelis, izjavio je da nije bilo prethodnog upozorenja i da je raketiranje bilo iznenađenje te da pokušavaju utvrditi ko je ispalio rakete.