Aman
0

Izrael izložio Palestincima principe za rješenje krize

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izraelski izaslanik na sastanku s palestinskim pregovaračima u Amanu izložio je glavne crte rješenja kako ga vidi Izrael, izjavili su u četvrtak zvaničnici obiju strana.

"Palestinska strana je prezentirala dokument koji predstavlja njeno viđenje granica i sigurnosti. Izraelska strana ga je dobila i obećala da će ga razmotriti tokom narednih sedmica", izjavio je u utorak navečer jordanski ministar vanjskih poslova Naser Džavdeh.

"Izraelska strana je prezentirala svoj stav usmeno u 22 tačke, ali nije prezentirala pismeni dokument iako je sa Četvorkom za Bliski istok (SAD, Rusija, UN i EU) dogovoreno da obje strane razmijene dokumente o svom viđenju rješenja", izjavio je za agenciju AFP Nimr Hamad, politički savjetnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

"Tačke koje je izložio Jicak Molšo nisu bile puno drugačije od onih koje je izložio njegov premijer Benjamnin Netanyahu predsjedniku Abasu u septembru 2010. godine, prilikom susreta u Washingtonu, Šarm-el-Šeiku i Jerusalemu", dodao je on.

Molšo i palestinski pregovarač Saeb Erakat održali su plenarnu sjednicu s predstavnicima Četvorke za Bliski istok prije bilateralnog razgovora u prisustvu šefa jordanske diplomatije.

Izraelski ministar odbrane Saeb Erakat potvrdio je u četvrtak da je Molšo prezentirao izraelski stav i da je to učinio pismeno.

"Što se mene tiče, očigledno je da je dokument koji je Saeb Erakat predao Jicaku Molši neprihvatljiv u toj formi i pretpostavljam da Palestinci neće prihvatiti dokument koji je predao Molšo", izjavio je Barak za izraelski državni radio.

Ono što je Molšo izložio "ne sadrži izmjene u odnosu na principijelne prijedloge Izraela, a konačni stavovi Izraela u pregovorima nisu navedeni jer ima parametara koje treba rasvijetliti".

Sljedeći susret istog tipa predviđen je za iduću sedmicu u Jordanu.