Svijet
0

Izrael: Iran će posjedovati nuklearne potencijale 2009.

FENA
Iran će posjedovati nuklearne kapacitete 2009., ali bi mogao raspolagati s operativnim nuklearnim oružjem tek za tri ili četiri godine, saopćili su u utorak zvaničnici izraelskih vojnih obavještajnih službi.

Ovi zvaničnici, koje navode vojni dužnosnici raznih izraelskih medija, također su ocijenili da postoji mogućnost određivanja "meta" u Iranu, koje bi Izrael mogao da napadne.

Vojska je u tom cilju formirala novu jedinicu koju vodi visoki oficir čija je misija da se koriste sve informacije koje prikupe različite izraelske obavještajne službe da se odrede eventualne mete u Iranu, dodao je državni radio ne navodeći više pojedinosti.

Izraelski ministar za strateška pitanja Avigdor Lieberman je kritikovao u utorak stav Evropljana prema iranskom nuklearnom programu, smatrajući ga dosta pomirljivim.

"Moj osjećaj kada čujem Evropljane u Bruxellesu i ovdje tokom posjete Romana Prodija jeste da žele da Izrael vjeruje da se treba naviknuti na mirnodopski nuklearni program Irana", kritički se osvrnuo Lieberman.

Prodi je izjavio u ponedjeljak u Jerusalemu, nakon razgovora s izraelskim premijerom Olmertom, "apsolutno se slažemo da Iran ne smije posjedovati nuklearne vojne kapacitete".

Izrael nikada nije priznao da posjeduje nuklearni arsenal, dok strani eksperti tvrde da ima oko 200 nuklearnih glava kao i raketa dugog dometa.