Joe Biden
0

"Izrael ima apsolutno pravo da se brani"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je kako Izrael ima "apsolutno pravo" da brani svoju sigurnost, nakon što je izraelska vojska napala humanitarne brodove koji su plovili prema Gazi, naglasivši da treba naći rješenje za "loše" stanje u Gazi.

"Mislim da Izrael ima apsolutno pravo da se pobrine za svoju sigurnost", izjavio je Biden u intervjuu za američku državnu televiziju PBS koji je objavljen u srijedu navečer.

Osam Turaka i jedan Amerikanac su ubijeni prilikom upada izraelskih komandosa na jedan turski brod, najveći brod u konvoju pomoći Palestincima u Gazi.

" Može se raspravljati o tome da li je Izrael trebalo da pošalje ljude na taj brod, ali je istina da Izrael ima pravo znati da li je oružje uneseno u Gazu", objasnio je potpredsjednik.

"Legitimno je da Izrael kaže kako ne zna šta je na tom brodu. Hamas je ispalio 3.000 raketa na Izraelce", kazao je on.

Biden je također kazao kako su Palestinci u lošoj situaciji.

"Treba da izvršimo pritisak na Izrael kako bi dozvolio da se u Gazu unese materijal za izgradnju. I Hamas i Izrael treba da budu velikodušniji s ljudima koji pate u Gazi", kazao je potpredsjednik i primijetio da će "sve to prestati sutra ako Hamas pristane da formira vladu s Palestinskom samoupravom prema uvjetima koje odredi međunarodna zajednica", prenosi AFP.