Jedan glas presudio
0

Izrael i zvanično dobio novu vladu: Okončana vladavina Benjamina Netanyahua duga 12 godina

R. D.
Stari i  novi premijer (Foto: EPA-EFE)
Stari i novi premijer (Foto: EPA-EFE)
Izraelski parlament Knesset izglasao je danas poverenje novoj Vladi Izraela na čijem će čelu biti Naftali Bennett. Tako je okončana vladavina Benjamina Netanyahua koji je bio premijer najduže u historiji Izraela, uzastopno 12, a ukupno 15 godina.

Nova vlada izglasana je za samo jedan glas. Za vladu promjene, kako je zovu, glasalo je 60 od 120 poslanika, a 59 je bilo protiv. Jedan poslanik iz partije izraelskih Arapa, koja je u vladajućoj koaliciji, uzdržao se od glasanja, prenose izraelski mediji.

Poslanici su prethodno za novog predsjedavajućeg izabrali Mickeyja Levyja. iz partije centra Ima budućnosti (Yesh Atid). On je zamenio Yariv Levina iz Netanjahuovog konzervativnog Likuda.

Bennett, koji će biti prvi premijer u rotacionoj vladi, bio je saradnik Netanjahua, a sada je njegov oštar protivnik, piše NYT.

Benet koji će biti prvi premijer u rotacionoj vladi bio je saradnik Netanjahua, a sada je njegov oštar protivnik. On predvodi desničarsku stranku Yamina (Desno) i predsedavaće krhkom šarolikom koalicijom od osam partija, koje se duboko ideološki razlikuju.

Nakon dvije godine Bennetta će na funkciji premijera zameniti Yair Lapid, bivši vođa opozicije, lider stranke Yesh Atid.

Današnjim glasanjem okončane su dvije godine blokada u kojima su održane četiri runde izbora. Pad dugogdišnjeg premijera proslavljaju hiljada Izraelaca na Rabin trgu u Tel Aviv.