Svijet
0

Izrael i SAD bi zažalili zbog napada na Iran

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Visoki iranski vjerski dužnosnik upozorio je u petak Izrael i Sjedinjene Države da bi mogli "zažaliti" zbog svakog napada na Iran, dok iranski vojni manevri u Zalivu izazivaju napetost i zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

"Vi, lažljivci iz Izraela i Bijele kuće, ako namjeravate osvojiti našu zemlju, priredit ćemo vam takav odgovor da ćete zažaliti što ste to učinili", rekao je ajatolah Mohammad Emami Kashani u svojoj propovijedi tokom džume u petak, javio je državni radio, prenosi AFP.

Napetosti u vezi s iranskim nuklearnim programom su se pojačale u utorak nakon objave o održavanju vojnih manevara Irana u Perzijskome zalivu, nakon čega je uslijedilo lansiranje devet raketa različitih kapaciteta, od kojih i ona najvećeg dometa "Shahab 3".

"Reći da je raketa 'Shahab 3' dometa 1.000, 2.000 ili 5.000 kilometara i da može dosegnuti Veliku Britaniju, Italiju, Tursku, čiste su laži", rekao je on.

"Shahab 3", dometa 2.000 km, može pogoditit Izrael, Saudijsku Arabiju ali i američke vojne baze na Bliskom istoku.

"Iran ne priznaje Izrael jer je okupator... Ali Iran ne želi ratovati s njim i ne želi lansirati svoje rakete na Tel Aviv", dodao je ovaj vjerski dužnosnik.

U utorak je Ali Shirazi, predstavnik vrhovnog vođe Ali Hamneija u pomorskim snagama Čuvara revolucije, upozorio Iran da će "zapaliti" Tel Aviv i američku vojnu flotu u Zalivu ako bude napadnut.