Svijet
0

Izrael i Rusija potpisali ugovor o saradnji u oblasti svemira

FENA
Načelnik federalne svemirske agencije Rusije (Roscosmos) Anatolij Perminov i generalni direktor Izraelske svemirske agencije Cvi Kaplan, potpisali su danas sporazum o saradnji u oblasti istraživanja i korištenja svemirskog prostora i primjene svemirskih tehnologija u mirnodopske svrhe, prenijele su ruske novinske agencije.

Potpisani sporazum omogućuje stvaranje organizacione i pravne baze za razvoj saradnje u konkretnim oblastima zajedničkih aktivnosti na uzajamnu korist, prenio je Itar-Tass saopćenje Roscosmosa.

Prema saopćenju, rusko-izraelska saradnja u svemirskoj oblasti je u početnoj fazi, uspostavljaju se kontakti između organizacija raketno - svemirske industrije i razrađuju se novi pravci saradnje.

Dvije zemlje već imaju pozitivno iskustvo u saradnji u oblasti svemira i već pet izraelskih svemirskih aparata lansirano je u orbitu uz pomoć ruskih raketa - nosača, rekao je Perminov i dodao da se trenutno u Rusiji izrađuje telekomunikacioni svemirski aparat "Amos-5" za izraelskog naručioca.