Francusko-egipatski plan
0

Izrael i Palestina pristali na trenutni prekid vatre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy izjavio je da su Izrael i Palestinska uprava prihvatili francusko-egipatski plan o privremenom prekidu vatre u pojasu Gaze.

"Predsjednik je obradovan prihvaćanjem Izraela i palestinskih vlasti francusko-egipatskog plana koji je sinoć u Šarm el-Šeiku predstavio egipatski predsjednik Hosni Mubarak", saopćeno je iz Sarkozyjevog kabineta. U saopćenju se navodi da Sarkozy poziva na što brže provođenje plana kako bi se zaustavile patnje civila.

Portparol izraelske vlade Mark Regev izjavio je da Izrael "pozdravlja" prijedlog Francuske i Egipta za okončanje sukoba u pojasu Gaze i da bi Izrael mogao da prihvati prijedlog ako se njime zaustavi "neprijateljska vatra" iz Gaze i ako uključi mjere što bi spriječile da se radikalni palestinski pokret Hamas ponovo naoruža.

Podsjetimo, predsjednici Egipta i Francuske Mubarak i Sarkozy, u sjedištu UN-a u New Yorku, predložili su plan za zaustavljanje sukoba izraelskih snaga i Hamasa u pojasu Gaze.

Ministar vanjskih poslova Francuske Bernard Kouchner je na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a rekao da bi plan trebalo da dovede do toga da obje strane, kao i vlasti Palestinske samouprave, poduzmu "sve mjere" kako bi se zaustavili sukobi, uključujući i ključne korake kao što su zaštita granica Gaze i otvaranje svih graničnih prijelaza.

Predsjednici Hosni Mubarak i Nicolas Sarkozy su plan, ali ne i njegove detalje, predstavili na konferenciji za novinare nakon sastanka u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeik.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je na sjednici Vijeća sigurnosti da SAD podržava plan za prekid vatre.

"Moramo hitno da zaključimo primirje koje će trajati i koje će donijeti istinsku sigurnost", rekla je Rice, dodajući da SAD "pozdravlja inicijativu predsjednika Egipta i želi da slijedi tu inicijativu".

Ona je, međutim, navela da SAD insistira na primirju koje će biti "trajno i održivo" i koje neće rezultirati povratkom na situaciju koja je postojala prije izraelske ofanzive.

"Prekid vatre koji će vratiti te okolnosti je neprihvatljiv i neće potrajati", rekla je državna Rice.

Plan dvojice predsjednika odmah je dobio podršku palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, čija je administracija u julu 2007. morala da prepusti Hamasu kontrolu nad pojasom Gaze.

Uz SAD, i Palestinska samouprava podržala je prijedlog o hitnom primirju između Izraela i Palestinaca u Gazi, koju kontrolira islamski radikalni pokret Hamas.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je, govoreći na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, sazvanoj zbog krize u Gazi, istakao da izražava podršku planu koji su iznijeli danas Mubarak i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, javlja Reuters.

Abasov pokret Fatah su 2007. godine potisnuli iz Gaze pripadnici Hamasa.

Predsjednik Izraela Shimon Peres izjavio je danas da ta zemlja ne želi da širi ni produžuje rat u pojasu Gaze i da Izrael nema teritorijalne aspiracije prema palestinskom području na obali Sredozemnog mora.

“Mi ne težimo prekidu vatre, već prekidu terorizma”, rekao je Peres, navodeći da Izrael brižljivo razmatra plan primirja koji su predložili egipatski predsjednik Hosni Mubarak i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

Peres je također rekao da nijedna zemlja nije imala takav sukob, ponavljajući da je „cilj ofanzive da se spriječi da Izrael bude pod opsadom terorista“.

Predsjednik Izraela je to izjavio nakon što je palestinski predsjednik Mahmud Abas rekao da podržava prijedlog egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka za prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji kontrolira pojas Gaze. Također je rekao da Izrael brižljivo razmatra humanitarne uvjete na palestinskoj teritoriji, optuživši Hamas za patnje Palestinaca.

Izaslanik ruskog predsjednika za Bliski istok, zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksander Saltanov, razgovarao je u Damasku o situaciji u pojasu Gaze s ministrom vanjskih poslova Sirije Validom Mualemom.

Saltanov je rekao da je s Mualemom razgovarao o načinima "ostvarenja momentalnog prekida vatre u pojasu Gaze, kao i o narodu koji je pogođen humanitarnom katastrofom", prenijela je ruska agencija Itar-Tas.

Obje strane su navele opasan razvoj situacije u pojasu Gaze kao rezultat izraelske vojne operacije.

Također su razgovarali o naporima da se posreduje između dvije strane na regionalnom i međunarodnom nivou, kao i ruskom doprinosu da prolivanje krvi bude zaustavljeno što je prije moguće.

Saltanov je kazao da je Rusija aktivna po pitanju pronalaženja izlaza iz kritične situacije, kao i da je nedavni telefonski razgovor između ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i sirijskog predsjednika Bašara el-Asada doprinio da se ubrza diplomatska inicijativa, prenio je Tanjug.