Štiti disajne puteve
90

Izrael i Novi Zeland odobrili sprej za nos koji sprečava prenošenje koronavirusa

A. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Izrael i Novi Zeland izdali su privremeno odobrenje za prodaju spreja za nos s dušikovim oksidom (NONS) biotehnološke kompanije SaNOtize Research and Development, koji bi mogao pridonijeti sprečavanju prenošenja koronavirusa.

Proizvodnja spreja pod nazivom Enovid počela je u Izraelu u saradnji sa SaNOtizeovom partnerskom kompanijom Nextar Chempharma Solutions Ltd i očekuje se da bi se proizvod u ovoj zemlji mogao naći u prodaji na ljeto.

Na Novom Zelandu je SaNOtize registrovao sprej za nos uz odobrenje novozelandske regulatorne agencije, Uprave za sigurnost lijekova i medicinskih proizvoda, što kompaniji omogućava da proizvod odmah distribuira i prodaje bez recepta.

NONS bi korisnike trebao zaštititi od virusa koji u organizam ulaze kroz gornje disajne puteve. Međutim, novozelandsko ministarstvo zdravlja je izvijestilo da još nije odobrilo proizvod za upotrebu kao antivirusni sprej za nos.

"Odobrenje na koje se poziva kompanija ne dozvoljava klasični postupak podnošenja zahtjeva ili odobrenja", dodali su iz novozelandskog ministarstva zdravstva uz objašnjenje da će nastaviti daljnje pregovore s kompanijom.

Prošle sedmice su SaNOtize i britanska fondacija bolnice Ashford i St. Peter's iz Surreyja objavili rezultate kliničkih ispitivanja koji pokazuju da je NONS efikasan antiviralni lijek koji bi mogao spriječiti prijenos koronavirusa, skratiti trajanje bolesti te ublažiti ozbiljnost simptoma kod već zaraženih pacijenata.

Chris Miller, vodeći naučnik u SaNOtizeu, rekao je da je njihova formula dušikovog oksida za upotrebu kod ljudi osmišljena tako da uništi viruse u gornjim disajnim putevima, sprečavajući ih da se inkubiraju i prošire na pluća, piše Reuters.