Da spriječe priliv izbjeglica
13

Izrael gradi visoku ogradu duž cijele granice sa Sirijom

Klix.ba
Izraelski zvaničnici su izjavili da su započeli izgradnju visoke željezne ograde koja će se protezati cijelom granicom sa Sirijom na Golanskoj visoravni kako bi se spriječio dolazak izbjeglica.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, je rekao da se sirijska vojska povukla sa tih područja, a da su na njeno mjesto došle islamističke snage.

"Zbog toga ćemo mi morati braniti našu granicu od terorizma. Također, sirijski režim je nestabilan i pitanje upotrebe hemijskog naoružanja nas brine", kazao je Netanyahu.

On je naveo i da su sve akcije poduzete u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi bili spremni na sve moguće scenarije. Njegove izjave mnogi smatraju pokušajem učvršćivanja vlastite pozicije jakog vođe pred nacionalne izbore 22. januara ove godine.

"Mislim da postoji samo jedan način na koji će se osigurati da pravi ljudi vode Izrael, a to je da glasate za mene", kazao je Netanyahu u intervjuu za državnu izraelsku radiostanicu.

Netanyahu je nedavno obišao i cjelokupnu ogradu koja se proteže granicom između Izraela i Egipta i tom prilikom je rekao da je ta ograda znatno umanjila broj afričkih imigranata u Izrael, kao i da je pružila zaštitu od militantnih grupa koje se nalaze na Sinajskom poluostrvu.

Izrael je veliki dio Golanske visoravni okupirao tokom rata 1967. godine, a nešto kasnije je i anektirao to područje. Granica razdvajanja je utvrđena nakon konflikta 1973. godine. Iako su Izrael i Sirija tehnički još uvijek u ratu, situacija je već desetljećima mirna.