Ilegalna naselja
27

Izrael gradi više od 2.000 novih stambenih jedinica na okupiranoj Zapadnoj obali

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izraelske vlasti odobrile su gradnju više od dvije hiljade novih stambenih jedinica za jevrejske doseljenike u ilegalnim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pozivajući se na više izvora, izraelska televizija “Kanal 7“ javlja da je gradnju novih 2.166 stambenih jedinica za jevrejske doseljenike odobrio Zavod za planiranje civilnih poslova koji djeluje pod okriljem Ministarstva odbrane Izraela, tačnije pod okriljem Ureda za koordinaciju vladinih aktivnosti na palestinskoj zemlji (COGAT).

Isti izvor javlja da će izraelski Zavod za planiranje i sutra zasjedati i razmatrati nove projekte izgradnje na okupiranoj Zapadnoj obali, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon okupacije iz 1967. godine, Izrael je na području palestinske Zapadne obale izgradio 253, a na području okupiranog istočnog Jerusalema 13 ilegalnih naselja u kojima trenutno živi više od 650.000 jevrejskih doseljenika.

Novoizgrađena jevrejska naselja po međunarodnom pravu imaju status ilegalnih naselja, što potvrđuje i niz rezolucija Ujedinjenih nacija.

Palestinske vlasti su ranije upozorili da Izrael nastavlja i možda intenzivira ilegalnu gradnju naselja na tlu Palestine i nakon što je sredinom prošlog mjeseca potpisao sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom.

Iz palestinskog Ministarstva vanjskih poslova ranije je saopćeno da se Izrael i SAD poigravaju riječima i da su na takve igre o navodnoj normalizaciji odnosa nasjele i vlasti nekih arapskih država.