Independent
0

Izrael gomila trupe na granici s gazom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska vlada gomila trupe na granici s Gazom u okviru, po svemu sudeći, ozbiljnih priprema za kopnenu ofanzivu na taj palestinski teritorij, piše u četvrtak britanski The Independent.

List navodi da su izraelske vlasti mobilizirale dodatne dvije hiljade vojnika iz rezervnog sastava pripremajući se za invaziju.

Hamas je, navodi Independent, već prijavio povremene okršaje na jugu područja koje kontrolira, ali su izraelski vojni zvaničnici to odlučno negirali.

Izvještač Daily Telegrapha iz Gaze pak navodi da većina stanovnika toga grada sukobe dočekuje zatvorena u svoje domove, bez struje, tekuće vode i pristupa namirnicama, a da se kanalizacijski sistem praktično raspao.

Taj list piše i da najnoviji napadi Hamasa na Izrael, projektilima koji sada padaju dublje u izraelski teritorij nego ikada prije, izlažu opasnosti više od 700.000 ljudi, ali da je Izrael od početka vojne akcije u Gazi ipak počeo da kroz granične prijelaze svakog dana propušta oko 100 kamiona koji palestinskom stanovništvu dopremaju gorivo, hranu i sanitetsku opremu i materijal.

Daily Telegraph primjećuje da je stav Bijele kuće, koja je apelirala na Hamas da prestane s napadima na Izrael, u suprotnosti sa stavom Ujedinjenih nacija i Evropske unije, koji pozivaju na prekid neprijateljstava sa obje strane.

U komentaru objavljenom u The Guardianu navodi se kako bi Sjedinjene Države morale što prije da se umiješaju i izbore se za "konstruktivno primirje" u Gazi. Takvo primirje, piše list, trebalo bi da bude u skladu s američkim, izraelskim i palestinskim sigurnosnim interesima - da se obustavi nasilje i ukine ekonomska blokada Gaze.

Nadgledanje procesa trebalo bi povjeriti trećoj strani, koja može raditi i s Palestincima i s Izraelom na ostvarivanju sporazuma. Nešto slično tome je učinjeno 1996. godine, piše list, nakon izraelske intervencije u Libanu, kada su u grupi zemalja zaduženoj za nadgledanje primirja bili Sjedinjene Države, Sirija, Izrael, Liban i Francuska.

Veoma važnu ulogu u cijelome tom lancu, navodi komentator Guardiana, trebalo bi da odigraju i američki saveznici koji bi morali osigurati da sporazum o prekidu vatre obuhvati i mogućnost dostave ekonomske i druge pomoći Gazi ne samo kroz Izrael već i kroz susjedni Egipat.

Administracija Georgea W. Busha nam, zaključuje se na kraju, ostavlja svijet u mnogo lošijem stanju od onog u kome je bio prije osam godina, i ako ni zbog čega drugog, mogla bi zbog toga da u svojim posljednjim danima u Bijeloj kući zasuče rukave i učini nešto dobro za palestinsko stanovništvo u Gazi, navodi komentator Guardiana.