Svijet
0

Izrael: Ehud Olmert oslobođen optužbi za korupciju

FENA
Ehud Olmert
Ehud Olmert
Izraelski sud u utorak je oslobodio bivšeg premijera Ehuda Olmerta optužbi za korupciju u slučaju zbog kojeg je bio prisiljen odstupiti s vlasti.

Olmert je proglašen krivim za manje prestupe, a za sada nije poznato može li ga ta presuda poslati u zatvor. Ako taj prestup, zloupotreba povjerenja, nosi zatvorsku kaznu, on će postati prvi izraelski premijer koji je osuđen na zatvor

Olmert (66) se učinio smirenim i olakšanim nakon čitanja presude na sudu u Jerusalemu, javlja AP.

Tokom prošle dvije godine, Olmertu se sudilo na osnovu tri optužbe: nezakontio prihvaćanje finansijskih sredstava od jednog američkog pristaše, dvostruke naplate jevrejskim grupama za putovanja u inostranstvo i usmjeravanje državnih grantova na firme povezane s njegovim bliskim prijateljom.

Optužbe su podnijete nakon što je postao premijer 2006. godine, ali potiču još od vremena kada je bio gradonačelnik Jerusalema i kasnije ministar vlade.

Nakon što je optužen 2008. godine, morao je odstupiti i njegova stranka Kadima je izgubila vlast na izborima u februaru 2009. godine kada je pobijedio trenutni premijer Benjamin Netanyahu.

Olmertu se također sudi zbog skandala podmićivanja u kontroverznom jerusalemskom projektu izgradnje nekretnina. Očekuje se da će to suđenje potrajati najmanje godinu.