Svijet
0

Izrael dopustio nastavak snabdijevanja Gaze gorivom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je dao Evropskoj uniji neograničeno odobrenje da snabdijeva Palestince industrijskim gorivom za elektranu u pojasu Gaze, saopćio je zvaničnik EU u utorak.

"Poručeno nam je da se vratimo na nivoe prije zatvaranja, a to je 2,2 miliona litara goriva sedmično", izjavio je Reutersu visoki zvaničnik EU angažovan u programu iako je upozorio da je "sve privremeno" uzimajući u obzir tenzije između Izraela i Hamasovih vladara Gaze.

Elektrana, koja je ugašena u nedjelju nakon što je Izrael zatvorio granične prijelaze u pokušaju da izvrši pritisak na Palestince da prekinu raketnu vatru, troši 2,2 miliona litara goriva sedmično.

Izrael je dopustio vanredno snabdijevanje Gaze gorivom u utorak, ali je opisao tu isporuku kao privremenu mjeru pomoći.

U nedjelju navečer elektrana je prestala proizvoditi struju uz objašnjenje da je ostala bez goriva, a nakon toga bez struje ostali su mnogi dijelovi pojasa Gaze, što je poremetilo razne aspekte svakodnevnoga života, među ostalima i opskrbu pitkom vodom i preradu otpadnih voda.

Barak je rekao da će Izrael dopustiti dopremu dizela za generatore te

za plin za kuhanje, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova kaže da će restrikcije ostati na snazi kad je u pitanju gorivo za automobile.

Ta je odluka donesena nakon upozorenja međunarodnih organizacija da će bolnice u Gazi za nekoliko dana ostati bez lijekova i goriva za generatore ne dopusti li Izrael prolaz dobara preko graničnih prijelaza koje je zatvorio u petak uz obrazloženje da tako želi spriječiti gerilsko raketiranje izraelskoga teritorija.

Izraelska je blokada od petka zaustavila dostavu UN-ove humanitarne

pomoći i hrane.