Druga faza razmjene zatvorenika
0

Izrael: Danas oslobađanje 550 palestinskih zatvorenika

FENA
Izraelske vlasti bi trebalo da oslobode u nedjelju navečer 550 palestinskih zatvorenika, od kojih je jedan franko-Palestinac Salah Hamuri, u okviru druge faze razmjene zatvorenika koja je dovela do oslobađanja izraelskog vojnika Gilada Shalita.

Izraelski vrhovni sud je uklonio posljednju prepreku odbijajući u petak posljednje žalbe protiv ovih oslobađanja.

Prema sporazumu zaključenom između Hamasovih palestinskih islamista, zahvaljujući posredovanju Egipta, Izrael je 18. oktobra oslobodio prvi kontingent od 477 palestinskih zatvorenika istog dana kada je oslobođen Gilad Shalit, kojega je Hamas držao zatočenog više od pet godina na obali Gaze.

Sporazumom je predviđeno da se drugi kontingent od 550 zatvorenika oslobode za dva mjeseca.

Među zatvorenicima koji će biti oslobođeni nalazi se šest žena. Prema izraelskim zatvorskim službama, 40 zatvorenika će se vratiti na obalu Gaze, dva u Istočni Jerusalem (među kojima je Salah Hamuri), dva u Jordan, a ostali na Zapadnu obalu.

Državni radio je precizirao da je 300 zatvorenika trebalo biti oslobođeno za manje od jedne godine, a da je 400 izdržalo dvije trećine kazne.

Nijedan od oslobođenih Palestinaca ne pripada Hamasu ni islamskoj radikalnoj grupi Jihad i niko nema "okrvavljene ruke" , kako su se izrazile izraelske vlasti koje su željele reći da da nisu učestvovali u krvavim napadima.

  • Izrael je sam odabrao imena, nije bilo potrebe da se pregovara, rekao je jedan vladin zvaničnik koji je želio da ostane neimenovan.

On je precizirao da je "priorite dat zatočenicima Fataha", pokreta palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Među zatvorenicima je Salah Hamuri, koji je uhapšen 13. marta 2005. godine, a 2008. godine ga je osudio izraelski vojni sud zbog plana ubistva rabina Ovadia Yossefa, duhovnog vođe ultra-ortodoksne stranke Shass. Iako osuđen na sedam godina zatvora, on još uvijek ističe da je nevin.

Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavi je u četvrtak da Francuska "cijeni ovaj gest" Izraela prema Salahu Hamuriju.