Svijet
0

Izrael će se izviniti "Beatlesima"

FENA
Izrael će se danas zvanično izviniti "Beatlesima" što je 1965. godine zabranio da održe koncert u toj zemlji i pozvati dvojicu jedinih članova benda koji su još živi, Paula McCartneyja i Ringa Starra, na proslavu 60. godišnjice osnivanja jevrejske države u maju.

Kako javlja izraelski vojni radio, izraelski ambasador u Londonu Ron Prosor uručit će izvinjenje sestri ubijenog Johna Lennona, Juliji Baird, u Muzeju Beatlesa, u njihovom rodnom gradu Liverpoolu. Pismo izvinjenja će takođe biti poslano McCartneyju i Starru, kao i rođacima pokojnog Lennona i Georgea Harrisona.

"Željeli bismo da ovom prilikom ispravimo propuštenu historijsku šansu 1965. godine kada ste bili pozvani u Izrael. Na nesreću, država Izrael je otkazala vaš nastup zbog nedostatka novca i zato što je nekoliko političara u Knessetu vjerovalo da će to iskvariti izraelsku omladinu," navedeno je u pismu, u kome se ističe da je mlada generacija u Izraelu poštovala i da i danas poštuje "Beatlese".

Bilo je planirano da oni nastupe u Izraelu prije više od četiri decenije, ali je vlada odbila da im da neophodne dozvole, navodno strahujući da bi dugokosi Britanci i njihova glasna muzika mogli negativno uticati na moral izraelske omladine.

Drugi razlog je navodno bio strah da bi publika mogla oštetiti tek otvorenu koncertnu salu u Tel Avivu. Međutim, izgleda je stvarni razlog bio nedostatak strane valute, zbog čega je finansijski komitet Knesseta (parlamenta) odlučio da nema opravdanja za investiranje u nastup benda čiji se umjetnički standardi, kako je tada obrazloženo, ne smatraju visokim.

Neiskorištene karte za koncert su već dugo skupi suvenir za koje su zainteresirani prije svega Izraelci ljubitelji "Beatlesa".

U Jerusalemu je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Ariel Mekel potvrdio da se ambasador Prosor sastaje s Lenonovom sestrom i da će je pozvati na proslavu godišnjice osnivanja Izraela.

On, međutim, nije mogao kazati da li će pozivi biti poslani i Paulu i Ringu da nastupe na proslavi osnivanja jevrejske države.