Šimon Peres
0

"Izrael će poštovati sve sporazume"

FENA
Predsjednik Izraela Šimon Peres najavio je da će buduća izraelska vlada pod rukovodstvom Benjamina Netanijahua poštovati sve sporazume koje je sklopila prethodna, javio je danas izraelski radio.

Peres, koji sutra putuje u posjetu Češkoj, predsjedavajućoj EU, precizirao je da to uključuje i pregovore o oslobađanju otetog izraelskog vojnika Gilada Šalita, koga palestinski Hamas drži u zatočeništvu od juna 2006.

Predsjednik Izraela će predstaviti češkim zvaničnicima koalicioni sporazum Likuda i Laburističke partije lijevog centra i objasniti da će nova vlada biti posvećena mirovnom procesu.

Lider konzervativnog Likuda Netanijahu će u utorak, kako se očekuje, predstaviti novu vladu poslanicima Kneseta (parlamenta), a Peres je, prema pisanju izraelske štampe, prije nekoliko dana pokrenuo kampanju kako bi ubjedio međunarodnu zajednicu da će vlada Netanijahu-Liberman-Barak napredovati u mirovnom procesu s Palestincima.

Zvaničnici EU poslali su poruke Netanijahuu upozorivši ga da će odbijanje prihvatanja dvodržavnog rješenja sukoba sa Palestincima, odnosno stvaranja palestinske države, značiti dalje odlaganje unapređenja odnosa između Izraela i Evrope.

Peres namjerava da otkloni sumnje ne samo Evrope, već i arapskih zemalja o novoj vladi i postavljenju kontroverznog Avigdora Libermana, koji je vođa ultradesne partije Izrael naš dom, za šefa diplomatije, javili su mediji.

Peres je pomagao Netanijuhu u koalicionim pregovorima ali mu nije pošlo za rukom da u vladu privuče i centrističku Kadimu, dosad vladajuću partiju, čija je liderka Cipi Livni, odlazeća ministarka spoljnih poslova, predvodila pregovorački tim u pregovorima sa Palestincima.

U telefonskom razgovoru s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, povodom tri decenije mira između dvije susjedne zemlje, Peres je rekao da sporazumi koje je Izrael potpisao sadrže obavezu promoviranja regionalnog mirovnog sporazuma, kao i odvojenih sporazuma sa svim susjedima. Peres je objasnio da će nova vlada biti obavezna da poštuje sve potpisane međunarodne sporazume.

"U suštini mislim da postoji široko odobravanje unutar i izvan Izraela da Palestinci moraju biti sposobni da vladaju svojim životima ali da ne prijete našim", rekao je Netanijahu u intervjuu za "Vašington post", pošto je 20. marta dobio mandat od Peresa da formira vladu.