{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Izrael će odgovoriti na raketiranje'

F
1.2.2009. u 12:20
0
26
'Izrael će odgovoriti na raketiranje'
0
'Izrael će odgovoriti na raketiranje'
Foto: AFP/File
Izraelski premijer Ehud Olmert zaprijetio je u nedjelju na sjednici vlade da će Izrael oštro odgovoriti zbog raketnog napada na jug Izraela.
Iako su odgovornost za jutrošnji napad u kojem su ispaljene četiri rakete preuzele Brigade mučenika al Akse, povezane s Fatahom, umjerenijim rivalom Hamasa, Izrael smatra odgovornim Hamas, koji od juna 2007. godine kontrolira pojas Gaze.

"Pozicija vlade od početka je bila da ako ima raketne vatre na 'južnjake', bit će odgovor koji će u osnovi biti nesrazmjeran," rekao je Olmert.

On je podsjetio da su prošlo dvije sedmice otkako je Izrael donio odluku da prekine vatru, posle trosedmične ofanzive na ciljeve Hamasa u pojasu Gaze.

"Primirje je proglašeno na osnovu dva uvjeta - potpunog prekida raketne vatre i zaustavljanja krijumčarenja oružja za terorističke grupe kroz koridor Philadelphija", rekao je Olmert, aludirajući na granicu između pojasa Gaze i Egipta.

Odlazeći izraelski premijer je dodao da se znalo da postoji velika mogućnost da Hamas nastavi raketnu vatru.

"Nećemo se vratiti pravilima igre koju su terorističke grupe pokušale da diktiraju i nećemo biti uvučeni u beskrajno pucanje", rekao je Olmert, naglasivši da Izrael neće dozvoliti nastavak raketnih napada.

On je također kazao da je dao instrukcije izraelskom ministru odbrane Ehudu Baraku da naredi armiji da "pripremi odgovor".

"Nećemo upozoriti terorističke grupe kada i kako ćemo reagirati ali će Izrael reagirati u vrijeme i na mjestu koje izabere," rekao je Olmert.

Šef izraelske diplomatije Cipi Livni dodala je da nema potrebe čekati na odgovor već da "reakcija mora biti oštra i hitna jer je to jedini način da Hamas shvati da se ravnoteža izmijenila".

Ministar Ehud Barak je naveo da je Hamasu već zadat težak udarac i da će "ako treba primiti još jedan".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: