Bombardiranje Gaze 2002.
0

Izrael će Madridu dostaviti potrebne informacije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izrael je objavio u petak da će dostaviti španjolskoj vladi "odgovarajuće informacije", dan nakon otvaranja istrage o "zločinima protiv čovječnosti", koja cilja visoke vojne dužnosnike za tragično bombardiranje Gaze 2002. godine.
  • Izraelski ministar pravde dostavit će španjolskoj vladi odgovarajuće informacije, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u saopćenju, ne precizirajući o kojim se dokumentima radi.

Šefica izraelske diplomatije Tzipi Livni ponovo je osudila tužbu pokrenutu na temelju ove istrage.

  • Pojedine grupacije, koje su imale političke motivacije a ništa zajedničko s univerzalnim vrijednostima ili s pravnom državom, iskoristile su na jedan ciničan način "pravosudne sisteme nekih zemalja, među kojima i Španija, samo da bi kritikovale Izrael", rekla je Livni.

Prema ministarstvu, šef španjolske diplomatije Miguel Angel Moratinos kazao je Tzipi Livni da je španjolska vlada "odlučila da donese zakon, što je moguće prije, koji bi mogao spriječiti druge pravosudne postupke ovoga tipa, uključujući i one protiv Izraela.

Madridski sudac Fernando Andreu ocijenio je u četvrtak prihvatljivom tužbu Palestinskog centra za ljudska prava o bombardiranju Gaze u julu 2002., kada je ubijen jedan od vođa Hamasa Salah Chehadeh i 14 palestinskih civila, uglavnom djeca i bebe.

Oko 150 Palestinaca također je povrijeđeno u tom napadu, u eksploziji bombe od jedne tone ispaljene iz izraelskog aviona F-16 na jednu kuću u četvrti Al Daraj u Gazi.

Tužba se odnosi na bivšeg izraelskog ministra Benjamina Ben-Eliezera i šest visokih vojnih dužnosnika, među kojima i bivši šef glavnog štaba Moshe Yaalon.