Benjamin Netanyahu
0

"Izrael će i dalje graditi u postojećim naseljima"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u nedjelju da će Izrael nastaviti da gradi kuće u postojećim naseljima na Zapadnoj obali, prkoseći američkim zahtjevima da zustavi širenje naselja.

Komentari su uslijedili nakon nelagodne posjete Bijeloj kući i zaprijetili su širenjem jaza s Obaminom administracijom.

SAD smatra naselja za oko 280.000 Izraelaca preprekom miru jer su izgrađena na okupiranoj teritoriji na koju Palestinci polažu pravo za svoju buduću državu.

Netanyahu je kazao na redovnom sedmičnom sastanku svoje vlade da neće dopustiti gradnju nikakvih novih naselja, ali da se postojećim naseljima mora omogućiti "prirodan rast", što je pogrešno definiran termin koji Izrael koristi za rast stanovništva u naseljima, javio je AP.

"Nećemo graditi nova naselja. Nije, međutim, pošteno ne pružiti rješenje za prirodni rast", izjavio je on, sudeći po saopćenju iz njegovog ureda.

Netanyahu je i ranije vodio takvu politiku, ali njegova potvrda tih planova dobila je na značaju jer je uslijedila tako brzo nakon njegove napete prve posjete Bijeloj kući i predsjedniku Baracku Obami. Američka politika prema izraelskim naseljima ne dopušta prirodni rast.

Izraelski zvaničnici nastoje ublažiti svoje razlike s Washingtonom, tvrdeći da će zajedničke radne grupe nastaviti raspravu o tom pitanju. Pitanje naselja sigurno će biti potegnuto u ovoj sedmici kada palestinski predsjednik Mahmoud Abbas ode u Bijelu kuću.

Abbas tvrdi kako nema nikakvog smisla sastajati se s Netanyahuom dok ne zamrzne gradnju naselja i ne pristane da započne pregovore o palestinskoj nezavisnosti.

Netanyahu je govorio nakon žustre rasprave oko toga šta da se radi s doseljeničkim naseljima, nelegalnim zajednicama koje su uspostavili doseljenici kako bi učvrstili svoju dominaciju na Zapadnoj obali.