Prijedlog sastava iduće sedmice
46

Izrael će dobiti novu vladu prije Obamine posjete 20. marta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izraelski premijer Benyamin Netanyahu početkom ove sedmice trebao bi predsjedniku Simonu Peresu predložiti novu koalicionu vladu.

Prema navodima izraelske televizije Channel 2, u novoformiranoj vladi, koja bi trebala konačno biti formirana nakon izbora 22. januara, neće se nalaziti predstavnici lijevog krila, ultra desničarskih jevrejskih i arapskih stranaka. Pretpostavlja se da će novu vladu formirati predstavnici stranaka Likud-Beitenu (31), Yesh Atid (19), Habayit Hayehudi (11), Hattunah (6) i Kadima (2).

Netanyahu je ranije od Peresa zatražio dodatno vrijeme za formiranje vlade, nakon čega mu je Peres odobrio rok do 30. marta. Netanyahu će, kako je objavila ova televizija, ipak, formirati vladu prije tog datuma, a prije svega, kako se navodi, zbog posjete američkog predsjednika Baracka Obame, 20. marta.

Ultra desničarski jevreji, koji su dugo vremena bili u vladi, ovaj put se nisu našli u koaliciji. Razlog ovoj promjeni je bio zahtjev lidera stranke Yesh Atid Yaira Lapida da i Ultra pravoslavne jevrejske stranke moraju služiti vojsku, što su njihovi predstavnici odbili.

Mjesto ministra vanjskih poslova je za sada upražnjeno. Bivši ministar Avigdor Lieberman je podnio ostavku prije izbora zbog optužbi da je zloupotrijebio položaj.

Očekuje se imenovanje Yaira Lapida za ministra financija, Nafatlija Bennera za ministra industrije i Tzipija Livnija za ministra pravde.

Očekuje se također da će novi Netanyahuov kabinet imati 24 ministra umjesto dosadašnjih 39. Naime, Lapid je tokom predizborne kampanje obećao da će smanjiti broj ministara ukoliko dođe na vlast.