Svijet
1

Izrael će deportirati 25.000 afričkih imigranata

FENA
Izraelska vlada je objavila plan o ubrzanju deportacije najmanje 25.000 afričkih imigranata koji žive nelegalno u Izraelu, što su organizacije za ljudska prava označile nemoralnim.

U međuvremenu je stupio na snagu zakon kojim se omogućava pritvaranje nelegalnih imigranata do tri godine bez suđenja ili deportacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je saopćenje u kome apelira na ministre da se ubrzaju planovi o protjerivanju imigranata iz Južnog Sudana, Obale Slonovače, Gane i Etiopije. Radi se o planu protjerivanja oko 700 imigranata u narednim danima.

Njih Netanyahu zove infiltratorima i smatra ih prijetnjom po jevrejsku većinu u Izraelu, a organizacije za ljudska prava upozoravaju da je nova mjera kršenje konvencije UN-a koja se odnosi na status izbjeglica, prenio je Tanjug.

Pošto bi život imigranata iz Eritreje, Sudana i Somalije bio u opasnosti po povratku u domovinu, Izrael ne može legalno da ih protjera.

Njih ima oko 35.000 od ukupno oko 60.000 afričkih imigranata u jevrejskoj državi. Na jučerašnjoj sjednici vlade Netanyahu je rekao da "ko god treba da bude otjeran, treba da bude otjeran što je moguće brže", ali je dodao da je jasno da ne možemo vratiti Sudance i Eritrejce u njihove zemlje.

Po novom zakonu, imigranti uhvaćeni u Izraelu bez dokumenata mogu dospjeti u zatvor na tri godine.

Mnogi koji dolaze u Izrael bježe od rata i progona u svojim zemljama, ali malo njih dobija status izbjeglice. Mnogi žive s privremenim vizama i rade fizičke poslove. Oni su razlog mnogih protesta u Izraelu, jer ih krive za porast kriminala i nasilja u zemlji.

Sinoć je zapaljen jedan stan u Jerusalemu u kome živi 10 Eritrejaca i dvojica su povrijeđena. Ostavljena im je poruka: "Napustite ovaj kvart".

U pritvorskom centru Saharonim gdje se pritvaraju uhvaćeni imigranti sada ima 2.000 mjesta, ali se centar širi da može da primi 5.400 ljudi.

Iako je Netanyahu osudio proteste protiv imigranata iz Afrike, sve se više čuju glasovi zvaničnika protiv njih, pa čak i pozivi da se na njih puca kad pređu granicu. Izrael trenutno gradi ogradu prema Egiptu kako bi onemogućio ubacivanje neželjenih afričkih imigranata i islamskih ekstremista.