Svijet
26

Izrael bombardovao sirijske položaje na Golanskoj visoravni

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izraelska vojska jučer je bombardovala sirijske položaje na Golanskoj visoravni u znak odmazde zbog, kako se tvrdi, neuspjeha u sprečavanju raketnog napada na Izrael.

Taj napad je, sudeći prema saopćenju Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), izvela grupa "Islamski džihad" koju finansira Teheran. Prilikom bombardovanja, IDF je ciljao 14 meta pet-šest puta, a nezvanične informacije govore da su ciljani položaji u blizini Damaska.

"Napali smo tenkovima, artiljerijom i iz zraka. Napali smo ciljeve nekoliko kilometara unutar sirijske teritorije. Ovoga puta granatiranje je bilo žestoko kako bismo odaslali jasnu poruku", stoji u saopćenju IDF-a.

Vojska tvrdi da je zvanični Damask kriv za oružani sukob. Također, IDF je saopćio kako je napad na teritoriju Izraela izvela grupa "Islamski džihad" koju navodno finansira i usmjerava Islamska Republika Iran.

Napad na Izrael nije uzrokovao materijalnu štetu niti ljudske žrtve, a uslijedio je nekoliko sati nakon što je IDF na dvije lokacije postavio baterije sistema Željezna zavjesa. Izrael tvrdi da su rakete lansirane sa teritorije Golanske visoravni koju kontroliše vlada Bašara al Asada.

Veći dio Golanske visoravni nalazi se pod izraelskom okupacijom još od Šestodnevnog rata 1967. godine. Manji dio visoravni još uvijek je pod kontrolom Sirije.