Svijet
14

Izrael bombardovao pojas Gaze

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izrael je rano jutros odgovorio zračnim udarima po ciljevima islamističkog Hamasa, kao odgovor na raketnu vatru iz pojasa Gaze, saopćila je u nedjelju izraelska vojska.

Vojska je precizirala da je pogođeno skladište oružja i mjesto za obuku hamasovaca, nakon što su prethodne noći rakete pale na jug Izraela. U udarima niko nije ranjen.

Vojska je, takođe, zatvorila glavni granični prelaz s tom palestinskom teritorijom.

U subotu su hiljade Izraelaca izašle u parkove i šume da slave jevrejski praznik Lag Baomer paljenjem vatre. Rakete iz Gaze su eksplodirale na otvorenom i nije bilo ranjenih, navodi AP.

Od osmodnevnog sukoba između izraelske vojske i Hamasa u novembru, rakete su rijetko ispaljivane na jug Izraela, međutim vojska je saopćila da "neće tolerisati nijedan pokušaj da se povrede izraelski civili" i da se situacija vrati gdje je bila prije novembarske kampanje, kada su rakete padale skoro svakodnevno.

Izrael smatra lidere islamističkog Hamas, vladare pojasa Gaze, odgovornim za svo nasilje koje potiče s te teritorije.

Za sada nijedna organizacija nije preuzele odgovornost za najnovije raketiranje, ali je nedavno ekstremna grupa salafista izvela nekoliko napada, uključujući i jedan s egipatskog sinajskog poluostrva na izraelsko ljetovalište Ejlat na Crvenom moru.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu zaprijetio je da će se za to platiti visoka cijena.

Hamas inače smatra salafiste prijetnjom svojoj vladavini i hapsi ih rutinski. Salafisti smatraju i radikalni Hamas isuviše umjerenim, prenosi agencija Tanjug.