Svijet
0

Izrael bombardirao Bejrut, Hezbollahovi čelnici se izvukli

FENA
Gerilska skupina Hezbollah objavila je u nedjelju da je snažno izraelsko bombardiranje južnih predgrađa Bejruta, u kojem je poginulo dvoje djece, bilo usmjereno na vođu te organizacije šeika Hassana Nasrallaha, ali da niko iz vodstva pokreta nije ozlijeđen, javljaju agencije.

Hezbollahov je izvor agenciji dpa rekao da su potpuno uništene četiri zgrade u bejrutskoj četvrti Roueissu.

Očevici i izvori iz snaga sigurnosti kažu za Reuters da su izraelski avioni ubili dvoje djece i uništili 11 stambenih zgrada te da je najmanje sedmero ljudi ozlijeđeno.

"Izraelci su očito imali pogrešne obavještajne podatke da je u tim zgradama šef Hezbollaha šeik Hassan Nasrallah... ali pogriješili su", rekao je taj izvor i naglasio da nitko od Hezbollahovih čelnika nije stradao u tome, dosad najtežem napadu na južna predgrađa Bejruta od početka sukoba 12. jula.

Agencija Associated Press javila je da su izraelski avioni u nedjelju u dvije minute ispalili najmanje 20 projektila, dok je u to vrijeme izraelski parlament prihvaćao UN-ov plan prekida vatre koji će stupiti na snagu 17 sati poslije.

Avioni su gađali Dahiyeh, južno bejrutsko predgrađe koje se smatra snažnim Hezbollahovim uporištem, objavila je televizija Al-Arabiya, a prenosi AP. I Hezbollahova televizija Al-Manar izdala je priopćenje u kojem kaže da nitko od čelnika Hezbollaha u to vrijeme nije bio ondje.