Vrijedna do 40.000 dolara
23

Izrael blokirao prodaju opreme za tetoviranje kojom su nacisti "obilježavali" zatvorenike u Auschwitzu

D. B.
Izraelski sud je blokirao prodaju opreme za tetoviranje koju su nacisti koristili za "obilježavanje" zatvorenika u logoru Auschwitz, a ova odluka je donesena nakon protivljenja onih koji su preživjeli holokaust.

Aukcioner Meir Tzolman je rekao da je riječ o "šokantnim i ekstremno rijetkim muzejskim eksponatima s neuporedivim historijskim značajem". Radi se o setu od osam malih čeličnih pločica i uputstva za upotrebu koji je izdao proizvođač iz nacističke Njemačke.

Ponuda je u srijedu dostigla 3.400 dolara, ali je aukcija prekinuta odlukom suda nakon zahtjeva onih koji su preživjeli holokaust. Saslušanje je zakazano za 16. novembar kako bi se odlučilo da li će aukcija biti nastavljena. Procjenjuje se da bi oprema za tetoviranje mogla dostići cijenu od 40.000 dolara.

U opisu predmeta se navodi da predstavljaju dokaz da nacisti "nisu bili zadovoljni standardnom registracijom" te da se radi o "neuporedivom sadizmu i dehumanizaciji žrtava" s ciljem da "nijedan Jevrej ne pobjegne".

Predmeti posjeduju certifikat o autentičnosti.

"Prodaja takvih autentičnih historijskih predmeta, umjesto da se daju instituciji koja odaje počast žrtvama i educira o tragediji Auschwitza, zaslužuje riječi protesta i osude", rekao je Pawel Sawicki, glasnogovornik memorijalnog centra Auschwitz u Poljskoj.

Kolekcija je veoma vrijedna, tek treća ovog tipa za koju se zna da postoji. Jedna se nalazi u muzeju u Rusiji, a druga u Muzeju Auschwitz.

Više od 1,1 milion ljudi je umrlo u Auschwitzu u okupiranoj Poljskoj, a većinom se radi o Jevrejima. Među njima su bili i poljski civili, sovjetski zarobljenici te Romi.