Jerusalem
0

Izrael blokirao pristup džamiji Al-Aqsa

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je danas blokirao pristup kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu usljed zabrinutosti od izbijanja novog nasilja na ovoj spornoj lokaciji u vrijeme kada Jevreji slave Pashu.

Izraelska policija saopštila je da će ulaz u kompleks biti zabranjen muškarcima mlađim 50 godina i svim licima, koja nisu muslimani.

Nije saopšteno kada će restrikcije biti ukinute.

Vlasti su, takođe do 6. aprila, pojačale mjere ulaska u Izrael iz Zapadne obale.

Tokom jevrejskih praznika Izrael pojačava bezbjednosne mjere za ulazak iz Zapadne obale. U posljednjih nekoliko mjeseci pojačane su tenzije oko kompleksa džamije Al-Aqsa.

U septembru i početkom ovog mjeseca izbili su sukobi u kojima je povrijeđeno više desetina lica. Sukobi su izbili nakon glasina da jevrejski ekstremisti namjeravaju da uđu i da se mole unutar kompleksa.

Na mjestu gdje se danas nalazi Al-Aqsa, čuvena džamija sa pozlaćenim krovom, nekada je bio Jerusalemski hram, koji je do temelja srušen u 1. vijeku, nakon neuspjele jevrejske pobune protiv Rimljana. 
Zapadni zid, koji opasuje uzvišenje na kojem se nalazi Al-Aqsa, smatra se jedinim ostatkom Solomonovog hrama i predstavlja najsvetije mjesto za Jevreje koji ga nazivaju i "Zidom plača."