Pentagon
0

Izrael bi mogao napasti Iran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici Pentagona izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da Izrael do kraja godine napadne iranska nuklearna postrojenja, što bi moglo ugroziti sigurnost i ekonomiju Sjedinjenih Država i cijelog svijeta, prenijela je u utorak TV mreža ABC News.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva odbrane rekao je američkoj televiziji kako je "sve više vjerovatno" da će Izrael izvesti takav napad, na koji bi Iran mogao uzvratiti odmazdom, koja ne bi bila usmjerena samo protiv Izraela, već i protiv SAD-a.

On je također ocijenio da je samo pitanje vremena kada će iransko nuklearno postrojenje u Natanzu proizvesti dovoljno obogaćenog urana za izradu atomskog oružja.

Prema procjenama američkih i izraelskih obavještajnih službi to će se vjerovatno dogoditi 2009. godine, ali moglo bi to biti i do kraja ove godine.

Pentagonovi stručnjaci smatraju da bi izraelski napad samo privremeno zaustavio iranski nuklearni program, dok bi istovremeno izazvao ogromne probleme, prije svega u regiji Perzijskog zaljeva, ali i drugdje u svijetu.

Washington vjeruje da Teheran pod krinkom civilnoga nuklearnog programa pokušava proizvesti atomsku bombu, što iranske vlasti demantiraju, tvrdeći da je program namijenjen isključivo za proizvodnju struje.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad poručio je više puta da će njegova zemlja u slučaju napada uzvratiti svim sredstvima, pri čemu nije isključio ni mogućnost blokiranja Zaljeva i kontrole izvoza nafte.

Veći dio regionalnog izvoza nafte prolazi kroz naftovode u Zaljevu i tankerima kroz Hormuški tjesnac, pa stručnjaci strahuju da bi blokada mogla izazvati globalnu energetsku krizu.