U prisustvu Trumpa
29

Izrael, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati potpisali historijski mirovni sporazum

Dž. L.
Visoki zvaničnici nakon potpisivanja sporazuma (Foto: EPA-EFE)
Visoki zvaničnici nakon potpisivanja sporazuma (Foto: EPA-EFE)
Historijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa Izraela sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) i Bahreinom potpisan je danas u Bijeloj kući u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dokument koji je nazvan "Sporazum Abraham" potpisali su izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ministar vanjskih poslova UAE Abdullah bin Zayed Al Nahyan i šef diplomatije Bahreina Abdullatif bin Rashid Al Zayani, kao i Trump u svojstvu svjedoka.

Današnjom ceremonijom u Washingtonu ozvaničen je historijski uspjeh u unapređenju mira na Bliskom istoku. Podsjetimo da su diplomatske odnose s Izraelom do danas uspostavile tek dvije arapske zemlje, Egipat 1979. godine i Jordan 1994. godine.

U svom govoru u Bijeloj kući Netanyahu je pohvalio Trumpa zahvalivši mu što "im se pridružio u pružanju nade svoj Abrahamovoj djeci". Također se zahvalio vlastima Emirata i Bahreina, te izrazio nadu da će se više zemalja pridružiti sa sporazumima.

Potpisivanje sporazuma (Foto: EPA-EFE)
Potpisivanje sporazuma (Foto: EPA-EFE)

"Za mir je potrebna hrabrost. Danas smo svjedoci novog trenda koji će stvoriti bolji put za Bliski Istok", rekao je ministar vanjskih poslova UAE-a , zahvalivši Trumpu i Netanyahuu na "historijskom postignuću".

Bahreinski ministar vanjskih poslova rekao je da je "Bliski istok predugo bio zahvaćen sukobima i nepovjerenjem."

U vrijeme potpisivanja sporazuma u Bijeloj kući, palestinski militanti ispalili su rakete iz Pojasa Gaze na Izrael, saopćila je izraelska vojska. Sirene za upozorenje aktivirane su u priobalnim gradovima Ashkelon i Ashdod, a prema podacima ambulantne službe "Magen David Adom" dvije osobe su lakše ranjene, dok su četiri pretrpjele šok.