Svijet
0

"Izolovani" Tony Blair

FENA
Britanske novine u četvrtak komentiraju za sada neuspjele diplomatske napore da se pronađe rješenje libanske krize u čemu posebno zamjeraju Tonyju Blairu zbog isuviše nekritičke podrške Washingtonu i odbijanja da jasno zatraži trenutni prekid vatre.

Daily Telegraph piše da se Blair vraća iz petodneve posjete Americi da se suoči za "podijeljenim kabinetom, bijesnom strankom nezadovoljnom javnošću" zbog načina na koji se nosi s događajima na Bliskom istoku.

List piše da je s obzirom na brojne kontradiktorne izjave ministara nemoguće reći šta je tačno britanska politika prema libanskoj krizi osim da je "u rasulu".

Laburistima blizak Guardian je još oštriji i piše da je Blair u govoru koji je održao u Americi o Bliskom istoku kao regionu koji je u "plamenu sukoba" još jednom pokazao da nije svjestan sopstvene uloge u potpaljivanju tog, po njegovim riječima, "rata za globalne vrijednosti" a "protiv terora" kojeg sada tako žestoko želi da dobije.

"Izolovan unutar stranke, sopstvenog kabineta, Evrope i svijeta, čini se da Blaira vodi lična opsesija da stalno bude predvodnik". "Neki put je bolje odmaći se i slušati", piše Guardian.

Najoštriji prema britanskom premijeru bio je Financial Times. "Nekada se se mislilo da je Toni Blair skoro nepogrješiv na terenu vanjske politike. No poslije debakla u Iraku čini se da se sve što dotakne pretvara u pepeo", piše list.

"Blairova neskrivena podrška američkoj politici prema Iraku, palestinskom pitanju, a sada i Libanu, koja se u praksi svodi na upotrebu gole sile, samo jača islamski ekstremizam čemu se bez sumnje raduju pravi pobjednici aktuelnog sukoba - tvrdolinijaši u Teheranu", završava Financial Times.