Irak
0

Iznenadna posjeta američkog sekretara odbrane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki sekretar odbrane Robert Gates stigao je u utorak u iznenadnu posjetu Iraku, kako bi uticao na iračke zajednice da riješe svoje sukobe prije potpunog američkog povlačenja krajem 2011., objavio je jedan američki zvaničnik.
  • Dolazeći iz Jordana, Gates će nastojati da približi Arape i Kurde, koji se prepiru oko kontrole pograničnih zona autonomne regije Kurdistana, bogate naftom, javio je visoki dužnosnik odbrane, prenosi AFP.

  • Obraćamo se zainteresiranim stranama da iskoriste političku priliku od sada pa do kraja 2011., naglasio je on, prije dolaska Gatesa u bazu Tallil, 350 kilometara južno od Bagdada.

Gates će se u utorak sastati u Bagdadu s iračkim premijerom Nurijem al-Malikijem, javio je ured šefa vlade, a potom će posjetiti Kurdistan tokom svoje dvodnevne posjete. On bi također trebao da napravi procjenu o novim propisima američkih snaga u Iraku nakon njihovog povlačenja iz gradova 30. juna, prva etapa potpunog povlačenja, precizirao je zvaničnik.

Američka vojska sada ima ulogu podrške i savjetovanja iračkih snaga, zaduženih za sigurnost gradova.

Gates će s iračkom vladom razmatrati i pitanje eventualne isporuke naoružanja, posebno borbenih aviona F-16, koji su potrebni Iraku, kako bi pojačao svoje kapacitete odbrane nakon američkog povlačenja.

Američka administracija zabrinuta je zbog političkih sukoba među iračkim zajednicama, posebno za Kurdistan, koji bi mogao prerasti u oružani sukob.

SAD smatra da Kurdi, saveznici Amerikanaca, imaju interesa da iskoriste američko prisustvo i postignu sporazum o spornim zonama, među kojima je i naftni grad Kirkuk, vezano za ugovor o raspodjeli naftnih resursa.