Svijet
0

Izmjene u kabinetu kanadskog premijera

FENA
Foto: AFP; Stephen Harper
Foto: AFP; Stephen Harper
Kanadski premijer Steven Harper izvršio je značajne izmjene u kabinetu, promijenivši između ostalog ministru odbrane i šefu diplomatije resore u nastojanju da osnaži svoju manjinsku vladu nakon godine i po na vlasti.

Ministar odbrane Gordon O'Connor, čiju je smjenu tražila opozicija zbog lošeg rukovođenja kanadskom vojnom misijom u Afganistanu, preimenovan je u ministra za državne prihode.

O'Connor je davao kontradiktorna saopćenja o tome koliko kanadska vojska zna o mučenju talibanskih zatvorenika nakon što su predani afganistanskim vlastima, prenio je AP.

Novi ministar odbrane je dosadašnji šef diplomatije Peter MacKay, čiji će resor preuzeti ministar industrije Maxime Bernier.

Očekivalo se da premijer imenuje i novog ministra finansija umjesto Jima Flaertyja, koji je izgubio popularnost nakon uvođenja oštrih poreznih mjera.

Na dužnost ministra industrije dolazi Jim Prentice, bivši ministar za pitanja Indijanaca, blizak premijeru.

I pored značajnih izmjena u vladi, Harper je rekao da će njegova glavna ovlašćenja ostati ista, uključujući potvrdu suvereniteta Kanade, smanjenje poreza, borbu protiv kriminala i zaštitu životne sredine, javlja Reuters.

"Uradili smo što smo rekli da ćemo uraditi i sad je vrijeme da se ide naprijed", naveo je kanadski premijer u saopćenju povodom rekonstrukcije kabineta.

Ukupno je osam od 32 ministra zamijenilo resore.

Konzervativci su kao manjinska vlada došli na vlast 2006., zamijenivši liberale koji su vladali 13 godina, a Harper se uglavnom mora oslanjati na opozicijske stranke kako bi izglasao zakone.

S druge strane, kanadski premijer nema običaj da se konsultira s članovima opozicije, pa ni s vlastitim kabinetom, tako da mnogi analitičari smatraju da se novim izmjenama u vladi neće mnogo šta promijeniti.