Velika Britanija
0

Izmjene u Brownovoj vladi

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski državni sekretar oružanih snaga Bob Ainsworth imenovan je u petak za ministra odbrane u izmijenjenoj vladi premijera Gordona Browna, u kojoj ministar Alistair Darling ostaje ministar finansija, Peter Mandelson ministar za trgovinu i David Miliband ministar vanjskih poslova.

Alan Johnson, dosada ministar zdravstva, promoviran je u ministra unutarnjih poslova, zamijenivši Jacqui Smith, koja je u utorak podnijela ostavku, javio je AFP.

Bob Ainswort, koji je izabran za ministra odbrane, zamijenio je Johna Huttona, bliskog saradnika bivšeg premijera Tonyja Blaira.

Peter Mandelson, Blairov saveznik, sačuvao je fotelju ministra trgovine, ali s proširenim ovlaštenjima. Alistair Darling je ostao na mjesto ministra finansija kao i David Miliband ministar vanjskih poslova. Jack Straw ostaje ministar pravde.

Među ostalim izmjenama su John Denham koji dolazi u ministarstvo lokalnih zajednica zamijenivši Hazeal Blearsa i Andyja Burnhama iz zdravstva. Yvette Cooper će preuzeti ministarstvo rada i umirovljenika, zamijenivši Jamesa Purnella, koji je u četvrtak navečer podnio ostavku pozvavši i premijera Browna da učini isto.

Izmjena vlade pokazala se, kako piše štampa, jedina mogućnost da Gordon Brown spasi svoj položaj, dok se intenziviraju pozivi za njegovom ostavkom, čak i unutar njegove stranke.

Međutim, premijer je na konferenciji za štampu energično izjavio "neću napustiti vladu", priznavši pritom "bolan poraz" Laburističke stranke na lokalnim izborima organiziranim u četvrtak.