Globalno zagrijavanje
46

Izmir pogođen teškom sušom, Tursku bi ovog ljeta mogla zadesiti najveća nestašica vode ikada

B. R.
Izmir (Foto: Shutterstock)
Izmir (Foto: Shutterstock)
Izmir, treći grad po veličini u Turskoj, usljed globalnog zagrijavanja je pogođen sušom. Akumulacije brana u gradu, koji je na obali Egejskog mora, zabrinjavajuće su, a padavine nisu izgledne u bliskoj budućnosti. Zapravo, cijela zemlja je u opasnosti.

Kako piše list Daily Sabah, mediteransko područje Turske je posebno izloženo globalnom zagrijavanju. Prosječne temperature rastu, a padavine su sve rjeđe. Ministarstvo za zaštitu okoliša je saopćilo da je dio Izmira bio pogođen veoma teškom sušom, a da će preostali dio također biti pogođen ozbiljnom sušom.

Stručnjak za klimu i univerzitetski profesor Doğan Yaşar je ukazao da je brana Tahtalı, kao glavni izvor vode u Izmiru, prošle godine bila popunjena 55 posto, a da je trenutno popunjena 39 posto. Upozorio je da bi Turska predstojećeg ljeta mogla biti pogođena najvećom nestašicom vode ikada.

Temperatura u Izmiru je tri stepena celzijusova viša u odnosu na prosječnu temperaturu tokom prethodnih godina. Prosječan broj kišnih dana, kojih je prošli mjesec bilo 13, smanjen je na šest do sedam.

"Suša je veoma ozbiljna, jer smo iscrpili podzemne vode. Jezera su presušila i izgledaju kao pustinja. Ravnica Konye je prožeta vrtačama te je više od 50 jezera i močvara presušilo, a podzemne vode se napajaju jezerima i močvarama. Nismo upravljali vodom i onda smo okrivili klimatske promjene", konstatovao je Yaşar.

Brana Tahtalı nije jedina kod koje je smanjena akumulacija. To je slučaj i kod brana Balçova, Ürkmez, Alaçatı Kutlu Aktaş i Güzelhisar. Yaşar je govorio i o mogućnoj nestašici vode u Turskoj ove godine.

"Imali smo najtopliji decembar i januar u posljednjih 52 godine, bez padavina. Novembar, decembar, januar i februar su jako bitni za brane, ali smo došli do kraja januara i još ništa. To je tako ozbiljan problem i ovo će za posljedicu imati nestašicu vode ovog ljeta, a samim tim i ozbiljnu poljoprivrednu sušu", obrazložio je.

Yaşar smatra da postoji znatan problem u upravljanju vodama te je napomenuo da će uskoro biti usvojen zakon kojim se tretira potrošnja vode, a to se posebno odnosi na podzemne vode.

"Podzemne vode, koje smo sada iskoristili, trebali smo koristiti u sušnim godinama. Kukuruza nema, posebno na jugoistoku. Pšenica i ječam nisu mogli proklijati, a usjevi se možda mogu izvaditi i ponovo zasaditi. Razlog za sve to jeste loše upravljanje vodenim resursima, a mi nažalost krivimo klimatske promjene. Mi smo krivi, moramo naučiti kako koristiti vodu", poručio je.

Podsjetio je da će Turska biti među državama koje će biti najviše pogođene klimatskim promjenama, među kojima su Španija, Italija i Grčka, piše list Daily Sabah.