Kina
0

Izmijenjen zakon koji propisuje jedno dijete u porodici

Sarajevo-x.com
Kineski službenici su izjavili da su porodice koje su izgubile dijete u zemljotresu pošteđene zakona kojim se roditeljima dozvoljava jedno dijete. Ovo se odnosi i na porodice čija su djeca nedavno ranjena ili paralizovana.

Te porodice mogu steći pravo na certifikat koji im dozvoljava da imaju još jedno dijetem, izjavio je predstavnik komiteta za pitanja Chengdu populacije i planiranja porodice u glavnom gradu zemljotresom pogođenog Sečuana.

Mnogobrojnim razorenim porodicama koja postavljaju brojna pitanja, komitet Chengdu pojašnjava postojeće smjernice zakona o jednom djetetu, naveo je službenik komiteta Wang.

Zemljotres koji se desio 12. maja ostavio je teške posljedice i iz razloga što su smrtno stradala mnogobrojna djeca, jedinci porodice.

U zemljotresu su živote izgubili 65.000 stanovnika, a 23.000 se vode kao nestali. Još uvijek je nepoznat broj smrtno stradale djece, objavljuje američki portal Yahoo!.

Kineski bračni parovi koji imaju više od jednog djeteta zakonskim putem se kažnjavaju. U obavještenju stoji da ukoliko je dijete rođeno ilegalno i poginulo je u zemljotresu, roditelji nisu više dužni platiti kaznu, a novac od prethodno plaćenih kazni neće biti vraćen.

Ukoliko je dijete roditelja, koje je zakonom odobreno, ubijeno u zemljotresu, a preostalo dijete koje porodica ilegalno ima, i koje ima manje od 18 godina, sada se može registrovati kao legalno dijete. Ovo se smatra važnim korakom jer obezbjeđuje djetetu ranije osporavana prava, uključujući besplatno devetogodišnje obavezno obrazovanje.

Kineski zakon o jednom djetetu objavljen je u kasnim sedamdesetim godinama kako bi se kontrolirala narastajuća kineska populacija i osigurali bolja zdravstvena njega i obrazovanje. Zakonom su isključene pojedine etničke grupa, porodice iz ruralnih područja kao i one u kojima su oboje roditelja djeca.

Vlasti su izjavile da je zakonom spriječeno dodatnih 400 miliona rođenja, ali kritičari tvrde da je ovakvo pravilo proizvelo prinuđene abortuse, sterilizacije i opasni disbalans roda jer pekinške vlasti nalažu jasno određene kvote porođaja. Mnoge porodice odlučuju se na abortus djevojčica zbog tradicionalnih preference muških nasljednika.