Svijet
0

Izložba - "Idealno lice"

Sarajevo-x.com
U organizaciji programa Siemens_artLab, u Beču će od 28. februara do 4. aprila ove godine, u prostorijama galerije ArtLab biti upriličena izložba austrijske umjetnice Christine Tsilidis pod nazivom "Idealno lice“.

Prema riječima umjetnice, konstantno prateći i slijedeći svijet showbiza, danas živimo u svijetu iluzija i mitova, što se naročito odražava na naše poimanje fizičkog izgleda i fizičke ljepote.

Stoga se Christine odlučila da na osnovu naučnih studija istraži, koje je to idealno lice, ali da ujedno prikaže svu skurilnost tog poduhvata. Kreirala je kompjutersku animaciju, odnosno program, koji će iz 13 ljudskih lica da oblikuje fiktivno idealno lice.

Austrijanka je sama birala 13 osoba, čija se lica mogu općenito prihvatiti kao lijepa, a plastični hirurzi su na istim obilježili operativne zahvate, koji bi bili potrebni da se dobije navodni ideal.

Umjetnica naglašava da u svom radu istražuje evropski ideal ljepote, ali je – u želji da prikaže apsurdnost ovakvih naučnih studija o idealnoj ljepoti – kao modele uzimala i osobe afričkog i azijskog porijekla.

Inače, u centru Christininog umjetničkog interesa jeste lažni svijet filma, muzike i mode. Njeni radovi su uvijek tzv. "One Woman Shows“, ali njima uvijek i razotkriva fiktivni svijet showbiza. Tako ona, npr. sama kreirajući intervjue sa odgovorima i pitanjima, kritikuje "lažno privatne“ intervjue sa velikim filmskim zvijezdama: prema njenim riječima, postavljaju se većinom pseudo-privatna pitanja te se intervjui u suštini rijetko razlikuju.

Branša showbiza je, prema tome, u svakom slučaju konstrukcija laži i perfekcije, koja međutim znatno utječe na poimanje naših realnih života.

Organizatori izložbe, firma Simens Austria i Galerija Ernst Hilger, su još 1996. godine započeli program Siemens_artLab kao prvu internet-platformu za mlade umjentike i umjetnice, koja bi im bila podsticaj za njihov dalji napredak i internacionalnu afirmaciju.