{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Djeca ledenog doba" u Beču

S
11.1.2008. u 11:11
0
0
Izložba "Djeca ledenog doba" u Beču
0
Izložba "Djeca ledenog doba" u Beču
U prostorijama Prirodoslovnog muzeja (NHM) u Beču 10. januara je počela izložba "Djeca ledenog doba“, koja će trajati do 26. maja 2008. godine. Među najvrjednijim arheološkim iskopinama Odjela za antropologiuju NHM-a su ljudski ostaci, koji su 1881/1882. godine pronađeni u blizini češkog sela Mladec.
Ove iskopine su od ključnog značaja za diskusiju o prelazu ljudske vrste od neandertalca do tzv. homo sapiensa i njegovog širenja. Tek nedavno naučnici su uspjeli da odrede starost kostiju - stari 31.000 godina, pornađeni ostaci homo sapiensa su drugi po starosti u Evropi.

Kompleks pomenutih ljudskih ostataka se također ubraja među najpotpunije pronađene ostatke modernog čovjeka, a sačuvani su dijelovi lobanje, vilica i zubi od najmanje pet odraslih osoba, ali i djece. Osim toga, uz ljudske ostatke pronađeni su i arheoloski artefakti.

Pored već pomenutih izuzetno vrijednih pronalazaka, u Muzeju će također biti postavlja druga paleoantropoloska blaga. Po prvi put će se javnosti predstaviti najnovije iskopine ljudskih ostataka iz ledenog doba, pronađeni u austrijskom gradu Kremsu u periodu od 2005. do 2007. godine. U fokusu je kopija tzv. "Sahrane blizanaca“. Ove 27.000 godina stare grobnice su najstarije očuvane grobnice Austrije iz ledenog doba, na osnovu kojh su naučnici uspjeli doći do brojnih zaključaka o socijalnom ponašanju ljudi iz mlađeg starog kamenog doba.

Naime, nasuprot dosadašnjim uvjerenjima, novoređencad su od samog rođenja smatrana punopravnim članovima društva, na šta ukazuje vrijedan nakit pronađen u grobnici, a plećka mamuta, kojom su blizanci prekriveni, je vjerovatno razlog što su ostaci novorođenčadi dobro očuvani.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: