{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču

S
6.2.2008. u 11:11
0
0
Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču
0
Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču
"Blaga nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh“ je naziv izložbe, koju će od 26. februara do 13. maja 2008. godine upriličiti bečki Muzej historije umjetnosti. Zbirka Nacionalnog dvorskog muzeja u Tajpehu, koja slovi za najobuhvatniju i najvrjedniju zbirku kinske umjetnosti, nastala je kao rezultat 1000-godisnje sakupljačke tradicije kineskih careva.
Započeta je u razdoblju Song (960.-1279.), a preživjela je smjene brojnih dinastija, okupacije te brojne ratove – sve to zahvaljujući kineskim carevima, koji su čuvanje kulturnog nasljeđa smatrali osnovnim zadatkom svog "nebeskog mandata“ na zemlji.

Vrhunac u svojoj 1000-godisnjoj historiji, ova zbirka dostigla je u doba dinastije Qing (1644.-1911.), a 1925. godine je presla u posjed Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh, koji danas obuhvata vise od 650.000 eksponata i time se ujedno uvrštava u najveće muzeje širom svijeta.

Od ukupno 120 objekata, koje obuhvata izlozba Muzeja historije umjetnosti u Beču, oko jedna trećina se po prvi put izlaze van granica Tajvana. Publici će se predstaviti brojni vrijedni predmeti od zlata, bronze, keramike i porcelana, zatim rezbarije od slonove kosti i bambusovog drveta te djela vrhunskih kineskih majstora kaligrafije i slikarstva (naročito na svili). Vrijedne knjige i drugi spisi će dodatno upotpuniti pregled umjentosti jedne od najstarijih kultura svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: