{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču

S
6.2.2008. u 11:11
0
0
Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču
0
Izložba "Blaga Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh" u Beču
"Blaga nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh“ je naziv izložbe, koju će od 26. februara do 13. maja 2008. godine upriličiti bečki Muzej historije umjetnosti. Zbirka Nacionalnog dvorskog muzeja u Tajpehu, koja slovi za najobuhvatniju i najvrjedniju zbirku kinske umjetnosti, nastala je kao rezultat 1000-godisnje sakupljačke tradicije kineskih careva.
Započeta je u razdoblju Song (960.-1279.), a preživjela je smjene brojnih dinastija, okupacije te brojne ratove – sve to zahvaljujući kineskim carevima, koji su čuvanje kulturnog nasljeđa smatrali osnovnim zadatkom svog "nebeskog mandata“ na zemlji.

Vrhunac u svojoj 1000-godisnjoj historiji, ova zbirka dostigla je u doba dinastije Qing (1644.-1911.), a 1925. godine je presla u posjed Nacionalnog dvorskog muzeja Tajpeh, koji danas obuhvata vise od 650.000 eksponata i time se ujedno uvrštava u najveće muzeje širom svijeta.

Od ukupno 120 objekata, koje obuhvata izlozba Muzeja historije umjetnosti u Beču, oko jedna trećina se po prvi put izlaze van granica Tajvana. Publici će se predstaviti brojni vrijedni predmeti od zlata, bronze, keramike i porcelana, zatim rezbarije od slonove kosti i bambusovog drveta te djela vrhunskih kineskih majstora kaligrafije i slikarstva (naročito na svili). Vrijedne knjige i drugi spisi će dodatno upotpuniti pregled umjentosti jedne od najstarijih kultura svijeta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: